“Tein vuosia kaiken väärin”
Treenaaminen on ollut pitkään trendi, siinä missä ruokavaliotkin. Mutta mitä nämä oikeasti kätkevät taakseen, miksi niistä on tullut niin merkityksellisiä meille? On ollut nimittäin sekin aika, kun näistä ei tehty numeroa. Toki tietoa on tullut lisää ja tiedon saannista on tullut meille kaikille arkipäivää – kiitos internetin. Väitän, että tässä on muutakin. Jos mietitään nyky-yhteiskuntaa ja ihmiselämän haasteita, on elämä kokonaisuudessaan muuttunut paljon. Arvot ovat kokeneet murroksia, joten myös motiivit ovat vaihtuneet. Olemme suorituksiin keskittynyt yhteiskunta, ainakin jos kokonaiskuvaa tarkastellaan. Tärkeintä olisi kuitenkin ymmärtää, että osittain sekin on oma valinta. Ympäristöä on helppo syyttää, mutta jos haluamme vastauksia ja muutosta, on syytä katsoa peiliin. Ei ole pakko kokea riittämättömyyttä päivittäin, tai potea jatkuvasti huonoa omaatuntoa omasta kykenemättömyydestään olla täydellinen.
Jokainen meistä haluaa voida hyvin ja me, jotka olemme kiinnostuneita hyvinvoinnista, olemme myös valmiita panostamaan siihen aikaa, että rahaa. Kuitenkin monella se jää aika pintapuoliseksi, jopa pinnalliseksi. Se, että käy salilla treenaamassa ja syö kanaa, ei tee elämästä yhtään sen hyvinvoivempaa. Jokin syyhän siinä on, että olemme vain koko ajan tyytymättömämpiä ja epävarmempia, vaikka teemme enemmän kuin koskaan ulkonäön eteen.
“Tyytymättömyys vaatii aina muutoksen. Useimmat muutokset lähtevät omien ajatusmallien haastamisesta”
Hyvinvointi on ymmärretty väärin. Sillä ei ole mitään tekemistä tämän aikaisemman kanssa, eikä sen, kuinka paljon lihasta kehossa on, tai kuinka nopea on juoksuradalla. Olen itse elävä todiste siitä ajatusmallista, josta nyt motkotan. Toisaalta siksi se juuri luo toivoa ja omaa uskoa visiooni siitä, kuinka tasapainoinen hyvinvointi on mahdollista meille jokaiselle. Se ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan se vaatii useita oivalluksia, jotka vähitellen muuttavat paitsi sisäistä arvojärjestelmää, myös asenteita ja uskomuksia.
Ulkoinen järjestelmä ja ympäristö on ja pysyy, mutta on myös paljon mihin voimme jokainen itse vaikuttaa voidaksemme paremmin. Hyvinvoinnin tasapainon ei tarvitse olla pilkahduksia siellä täällä, vaan kun uskaltaa kyseenalaistaa omaa toimintaa ja joskus pysähtyä, voi löytää jotain muuta. Kyse on siitä, että kuulemme omia tarpeita ja haluja, joista lopulta löytyy resepti juuri siihen meidän oman hyvinvoinnin mahdollistamiseen. Vasta siitä seuraa ruokavaliotottumukset, treenimuodon valinnat, ominaisuuksien kehittämiset, sekä keholle sopivat hoitomuodot yms.
Porukka alkaa olemaan aika ulapalla, eikä ihme. Keskittyminen epäolennaisuuksiin saattaa olla yksi syy siihen, miksi niin moni kokee tyytymättömyyttä kehoaan kohtaan, sekä henkistä riittämättömyyttä ja merkityksellisyyden puutetta. Haluaisinkin kysyä; treenaatko hyvinvoinnista, vai hyvinvointia jahdataksesi? Entä mikä ohjaa syömiseen liittyviä valintojasi?
Kun on tasapainoisempi sisäisesti, ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa siitä, että jättää salitreenit välistä, tai lopettaa crossfitin peruskurssin kesken. Et sinä ole epäonnistuja, saatikka laiska! Et ainakaan silloin, kun elät hyvinvointiasi varten oikeista syistä. Osaat kuunnella kehoasi ja tehdä valintoja sisältä käsin, etkä ulkoisen paineen alla. Mitään ei ole pakko. Treenille mennään kyllä, mutta paremmalla hetkellä, sillä välität itsestäsi.
“Kun uskalsin luopua, sainkin enemmän. Olen edelleen fyysisesti todella hyvässä kunnossa ja kehonkuvani on positiivinen”
“Syön fiiliksellä ja hyvinvointia kuunnellen. En pakosta tai siksi, että pitäisi. Tämän muutoksen myötä myös mysteeriset oireet suolistossa hävisivät”
Iso takapuoli ei tuo onnea, eikä tasapainoa. Treenistä saatu hyvä fiilis sen sijaan tuo jaksamista, energiaa ja hyvinvointia! Kanafileet ja parsakaalit yksin kotona syötynä ei tyydytä sosiaalista tarvetta, mitä taas perheen, ystävien, tai puolison kanssa nautittu terveellinen ruoka saa aikaan. Kylläisyyden signaalin tunnistaminen riittää silloin, kun lautaselta löytyy omaa hyvinvointia. Eikä niistä herkutteluista kuuluisi potea mitään omantunnontuskia, koska karkkikierteet eivät jyllää silloin, kun on ottanut vastuun omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Siitä saattaa kyllä seurata fyysistä huonoa oloa seuraavana päivänä, mutta tämä nyt ei tule yllätyksenä kenellekään. Myös hullu ajatus siitä, että lähtee uudestaan täyttämään mahaansa vain siksi, että yksi pussi irttareita meni jo, ei edes juolahda mieleen.
Kun omista haitallisista käyttäytymismalleista tulee tietoiseksi, niistä on myös mahdollisuus päästää irti. Herkut eivät ole pahe, vaan osa elämää. Se mitä valitsemme ja miksi, on toinen juttu. Juuret menevät syvemmälle kuin uskotkaan. Iske siis kädet multaan ja ala kaivamaan – jos siis kaipasit sitä hyvää oloa!
“Treenasin ja söin oikein, nukuin ja pidin huolta kehostani. Ravasin hierojalla, avannossa ja muissa palautumista edistävissä hoidoissa. Paperilla tein kaiken oikein ja silti tasapainoinen hyvinvointi oli pelkkää harhaa”
Henkinen hyvinvointi luo vankan pohjan, sillä se ohjaa muita ulkoisia valintojamme AINA. Miksi siis keskittyisimme niihin ulkoisiin, kun mikään ei tule muuttumaan näin ikinä?
Meillä on asiat nykyään älyttömän hyvin. Tämä näkyy myös siinä, että meillä on vaihtoehtoja enemmän kuin koskaan. Arvostamme helppoutta ja nopeutta, joka toisaalta näkyy myös tyytymättömyytenä. Omasta näkövinkkelistä olemme kuitenkin vasta nyt heräämässä aidon hyvinvoinnin äärelle. Tämä varmasti osittain siksi, että nyt on pakko. Tarvitsemme muutakin, tarvitsemme syvempää merkitystä. Yksi hyvä lähtökohta on oman henkisen hyvinvoinnin äärelle pysähtyminen, sekä se, että ollaan toisiamme kohtaan hyviä tyyppejä. Siitä alkaa muutos <3
Yksikään laji, ruokavalio, villitys, tai suoritus ei ole tuonut itselleni tasapainoa. Tämä vain puhtaasti siksi, että henkinen hyvinvointi on tullut vasta näiden jälkeen. Sen ei tulisi olla sivutuote, vaan päätuote kaikelle muulle.
“Kun kaikki loppui, jäljellä ei ollutkaan mitään. Olo oli tyhjä, enkä tiennyt mihin tarttua. Siitä alkoi vuosien prosessi lähemmäs itseäni ja sitä kuka olen”
“Ole hyvä itsellesi, koska se on parasta mitä voit saavuttaa”
Ihanaa sunnuntaita! Love, Eevi
Photos by Puurovisuals /Photos for Hohde
Asu – DOTS