arki Blogi hyvinvointi Mieli Motivaatio onnellisuus Perhe ja suhteet Stressi Terveys

Selviydy stressistä voittajana

_MG_2254.jpg

Jokainen meistä tietää, kuinka työ voi toisinaan olla aika stressaavaa. Meiltä helposti kuitenkin unohtuu, kuinka itseasiassa ihan mikä tahansa muukin asia voi luoda kehoon stressiä. Jopa se tuleva joulu. Stressi syntyy ylikuormituksesta, jota on joskus vaikea havainnoida. Muistan ikuisesti itse yllättyneeni joskus täysin tuloksista, joissa selvisi stressileveleiden paukuttavan maksimeita. En kokenut olevani mitenkään erityisen stressaantunut tuolloin. Tämä kuitenkin havahdutti siihen, kuinka sitä ei tosiaan aina edes havainnoi, koska menee niin lujaa.

Toisinaan stressi näkyy taas selvästi kiukkuisuutena, unettomuutena, asioiden unohteluna, velttoutena, luovuuden tyrehtymisenä, ylivireystilana, tai sairasteluna. Oireita on siis monia. Stressi ei todellakaan ole pikku juttu hyvinvointia tarkastellessa.

Liikunta antaa paljon hyvää energiaa, mutta silläkin on rajansa. Jos olet jatkuvasti flunssainen ja väsynyt, kannattaa pohtia oletko ehkä treenannut liian kovaa ja liikaa elämäntilanteesi huomioon ottaen? Missä suhteessa palautuminen on ollut? Kova fyysinen rasitus vain pahimmillaan lisää kehon sisäistä tulehdustilaa, vaikka ajatus olisikin toinen.

Tiesitkö, että jokainen meistä tarvitsee paitsi sitä omaa aikaa, myös “Nollaavaa aikaa” itsensä kanssa? Se on siis sitä, kun ei tarvitse tehdä mitään. Ei lukea, ei joogata, ei saunoa, eikä varsinkaan treenata tai shoppailla (huh). Silloin voi vaikka tuijottaa kattoa jos siltä tuntuu. Se on siis aikaa, kun ei ole edes sitä ihanaa aktiviteettia (koska sekin vie energiaa, vaikka se olisikin miellyttävää). “Nollaaminen” (tähän ei nyt liity alkoholi) tyhjentää päätä ja silloin on hyvä hetki kuunnella itseään. Mitä mulle kuuluu, miltä kehossa tuntuu? Voi vaikka kiinnittää huomiota omaan hengitykseen ja tulla tietoiseksi siitä, kuinka vatsa pullistuu ja rintakehä nousee. Hermosto rauhoittuu ja mieli kirkastuu.

puhdistamo-9(1).jpg

Hermosto on yksi tärkeimmistä kehoon kokonaisvaltaisesti vaikuttavista asioista. Stressi vetää meidän kaikki toiminnot odotustilaan ja keskittyy vain selviytymään. Ruoansulatus lakkaa, rasva ei pala, palautuminen hidastuu, luovuus ja ajatukset takkuaa, mieli ei meinaa hiljentyä edes nukkumaan mennessä ja hengitys on tiheää. On siis äärimmäisen tärkeää antaa lepoa hermostolle! Sitä kuormittaa niin moni muukin asia kuin vain treeni. Pakene ja taistele-tila on äärimmäisen huono hyvinvointiamme ajatellen. Jos olet ollut pitkään tällä alueella, tästä on voinut tulla itsellesi jo “oma normaali”, sen optimaalisen vireystilan sijaan. Kun päivän kalenterirumba ja to do listat on tehty, saatat vaipua todelliseen alivireystilaan, jossa toimintakyky lakkaa täysin. Kotona mies on vihainen, kun päivä on imenyt jo kaikki mehut sinusta.

Monia meistä stressaa marras- joulukuussa enemmän kuin ikinä. Siksi suosittelen poimimaan nämä muutamat yksinkertaiset vinkit, joiden avulla selviät vähän paremmin ja pysyt selväjärkisenä. Ehkä se mieskin on vähän tyytyväisempi kotona, kun vastassa on muutakin kuin kaamoksessa rimpuileva zombie…

_MG_2212(2)

Stressistä selviytymisen vinkit x 10

1. Muista oman ajan lisäksi nollaava aika. Älä tee mitään hetkeen (älä avaa telkkaria, tai edes plärää puhelinta)

2. Pysähdy joka päivä edes vaikka kolmeksi minuutiksi ja keskity vain hengitykseesi. Anna ajatusten tulla ja mennä. Pyri vain kiinnittämään huomiota hengitykseesi. Se auttaa jo paljon, usko pois! Tästä on tullut meille nimittäin jo aivan liian vierasta hektisessä ja suorituskeskeisessä arjessa.  Normaali hengityksemme päivän aikana on pinnallista, kun taas syvään hengittäminen on parantavaa ja siksi tärkeää joka päivä. Pidennä aikaa kun sinusta hyvältä tuntuu.

3. Muista palautumisen kuningas; uni. Unta ei voi varastoida, joten pyri nukkumaan joka yö 8 tunnin yöunet. Viikonlopun tunnit eivät tule korvaamaan arkiviikon vajettasi

4. Miten muuten haluaisit rauhoittua? Saunominen, jooga, avanto, venyttely, lempeä hieronta, äänimaljarentoutus ja luonnossa oleilu ovat loistavia keinoja rauhoittaa vilkasta mieltä ja uupunutta kehoa

5. Kun olet stressaantunut, vältä fyysisesti erittäin raskasta liikuntaa. Vaikka se tuntuisikin hyvältä idealta päästellä höyryjä, on siinä hieno raja tukeeko se jaksamistasi, vai syökö se sitä. Suosisin stressaavina aikajaksoina lempeitä treenimuotoja, joissa keho ei kuluta jo valmiiksi heikkoja energiavarastoja. Äläkä luulekaan, että olisit aidosti optimaalisessa energisessä tilassasi stressikuplassasi. Et nimittäin ole, vaan käytät edelleen stressihormonien energiaa treeniäsi varten (pakene ja taistele- tila hermostossa). Tämän jälkeen usein tuijotellaankin tyhjyyteen ja vaivutaan alivireys-tilaan, jossa ei sitten olekaan kivaa kenelläkään. Tästä seuraa usein myös ikävä sairastelukierre.

_MG_2293.jpg

6. Vältä lataamasta itseäsi täyteen kofeiinilla. Kofeiinin positiivinen vaikutus kumuloituu jo n 4 kupillisen jälkeen/pv. Syö terveellisesti ja nuku hyvin, jolloin kofeiinin tarvekin vähenee! On osittain yksilöllistä, kauanko kofeiinin vaikutukset kehossa kestävät, mutta suositus hyvien yöunien takaamiseksi on, että näiden välissä olisi vähintään 6 tuntia.

7. Vaikka stressaantuneena tekisikin mieli vaipua sohvalle mussuttamaan kaikkea epäterveellistä sokerista alkoholiin, en tekisi sinuna sitä. Tämä nimittäin todennäköisesti vain tuplaa huonon ja vetämättömän olosi! Sokeri lisää huonoja bakteereita kehossasi ja alkoholi laskee vastustuskykyäsi. Todennäköisesti nämä molemmat vaikuttavat mielialaasi, sekä yöuneesi negatiivisesti. Keskity terveelliseen, mieltä ja kehoa ravitsevaan ravintoon ja osoita itseäsi kohtaan rakkautta

8. Hyväksy. Et voi tehdä kaikkea, eikä tarvitse. Valitse päivääsi 3 asiaa, jotka teet tänään. Kun toistat tämän saman kaavan joka päivä, keskityt paremmin, saat asioita aikaan, olet tyytyväisempi ja havainnoit asioita paremmin. Multitäskäys harvemmin tekee hyvää, vaikka sillä usein leveilläänkin. Priorisointi, delegointi, deletointi ja arkistointi sen sijaan auttavat omaa ajanhallintaasi huomattavasti ja samassa vähennät myös stressilastiasi!

9. Voit nauttia yrttihaudukkeita, lämpimiä kylpyjä, tai tukea jaksamistasi erilaisilla ravintolisillä. Stressinhallintaan voit hyödyntää esimerkiksi ashwagandhaa, tai ruusujuuriuutetta*. Energiaa voit tankata D-* ja B-vitamiineilla*, sekä ubikinonilla ja alfalipoiinihapolla. Vastustuskykyä voit vahvistaa Super C-vitamiinilla* ja sinkillä*. Ihon ja hiuksien kuntoa voit ylläpitää kollageenilla*, jota voi nauttia kapseleina tai jauheena. Hermoston palautumiseen, sekä rauhoittumiseen voit nauttia iltaisin magnesiumia*, L-teaniinia, tai reishiä*. Mikäli suolisto takkuilee, voit ottaa tueksi maitohappobakteereja ja esimerkiksi glutamiinia. Omega 3-rasvahappoja* kannattaa ehdottomasti nauttia monestakin syystä ja se on oikeaa aivojen voiteluaineitta! (muisti, jaksaminen, vastustuskyky jne)

10. Nauti ulkoilmasta (tukee vastustuskykyä) ja hyödynnä kirkasvalolamppuja pimeän aikaan. Kirkasvalo matkii kirkkaudellaan auringonvaloa ja toimii hyvänä herättäjänä tähän vuoden aikaan. Se antaa aivoille signaalia siitä, että yö on päättynyt ja melatoniinin erittyminen lakkaa. Kirkasvalolamppu kannattaa sijoittaa aamuisin siihen huoneeseen, missä oleilet eniten, esimerkiksi keittiöön aamupalan ajaksi. Aseta valo niin, että se ei suoraan paista silmiisi, vaan valon pitäisi tulla epäsuorasti verkkokalvoille. 15-30 minuuttia aamuisin piristää jo huomattavasti tällaisena harmaana ajanjaksona, kun auringonvaloa ei näe välttämättä ollenkaan koko päivänä.

puhdistamo-7(1).jpg

_MG_2285(1)

PS. lueskelin viikonloppuna Hesaria, jossa puhuttiin metsäkylvyistä. Japanissa metsiin on tungosta, enkä ihmettele. Luontoa kannattaa hyötykäyttää aina, mutta erityisen hyvä se on stressin lievitykseen. Japanissa asiakkaan suun syljestä mitataan stressitasot metsään mennessä ja sieltä poistuttaessa. Jutussa painotettiin juurikin sitä, kuinka tasoja ei voi vertailla koskaan toisen henkilön kanssa, sillä ne ovat aina yksilöllisiä. Muista siis pitää itse huolta omasta hyvinvoinnistasi, koska kukaan muu ei tunne jaksamisesi rajoja <3 (sanoivat he mitä tahansa)

Kyllä me taas tästäkin ajasta selviydytään, pienin askelin <3

Love, Eevi