arki Blogi hyvinvointi Resepti Superfoodit Terveelliset herkut Terveys välipala

Syksyn superfoodit vahvistavat vastustuskykyä!

Syksy on täällä, sitä ei ole kieltäminen. Syksy on ihanaa aikaa ja se on jollain tavalla myös uuden alku. Luonto on nyt upea ja sen kauneus suorastaan hengästyttävä. Kauneuden lisäksi metsät on nyt pullollaan puolukkaa, jolla on huikeita terveysvaikutuksia. Metsän vaikutuksista itsessään ei varmasti tarvitse edes erikseen kertoa. Samalla kun stressitasot laskevat, voi poimia koriin Suomen metsien omaa superfoodia talven varalle. Puolukka tekee smoothiesta sopivan raikkaan ja herkullisen värisen, mutta smoothien lisäksi nyt on pinnalla ollut myös tuorepuurot, jota tein metsäretkelle evääksi. Illalla tuorepuuro valmistumaan ja aamulla voi pakata kätevästi valmiin, terveellisen evään mukaan. Syksyn myötä alkaa taas flunssakausi jylläämään ja tällä seuraavan reseptin superfoodeilla saat lisää vastustuskykyä ja energiaa pimeneviin päiviin!

Laitoin itse kaurahiutaleiden tilalle saksanpähkinää joka on myös pähkinöistä yksi terveellisin, ja se sen lisäksi vahvistaa vastustuskykyä näin flunssakaudella. Tämä välipala on helppo tehdä ja on täynnä vitamiineja ja energiaa! Resepti löytyy Puhdistamon ihanasta reseptipankista, josta saat runsaasti ideoita välipaloihin, tai vaikka aamiaiselle! 

PUHDISTAMON MARJAINEN TUOREPUURO 

2 dl mustikoita

2 dl puolukoita

3 dl kauramaitoa

2 rkl  Marjasmoothie-jauhetta

1,5 dl kookosmaitoa

2 dlkaurahiutaleita

3 rklChia-siemeniä

 1. Mittaa blenderiin mustikat, puolukat, kauramaito, kookosmaito sekä Marjasmoothiejauhe ja blendaa ne tasaiseksi soseeksi. Voit tehdä saman myös kulhossa sauvasekoittimella

2. Kaada sose kulhoon, lisää joukkoon saksanpähkinä sekä chiasiemenet ja sekoita hyvin. Turvota tuorepuuroa jääkaapissa vähintään tunnin tai esimerkiksi yön yli

Metsäretkillä ruoka on ehdottomasti yksi kohokohdista. Luonnossa kaikki maistuu vielä entistäkin paremmalta! Herkullinen Marjasmoothie sisältää viittä suomalaista marjajauhetta ja marjamehujauhetta. Lisämausteena on eksoottisempi goji-marja. Marjojen kavalkadi muodostuu marja-aroniasta, karpalosta, puolukasta, mustikasta sekä tyrnimarjasta. 

Puhdistamon smoothiesarja sisältää kolmea maistuvaa smoothiesekoitusta: Marjasmoothie, Vihersmoothie ja Energiasmoothie. Smoothiet valmistuvat käden käänteessä: sekoita jauhe nesteen joukkoon, lisää haluamaasi hedelmää tai marjaa, blendaa ja se on siinä! Smoothiesekoituksia ei ole makeutettu, eli ne sopivat hyvin myös vähemmän makeasta pitäville. Nämä on todella käteviä ottaa mukaan retkille minigrip-pusseissakin! PS. Koodilla EEVI15 saat kaikista Puhdistamon verkkokaupan tuotteista 15 % alen.

PUOLUKKA – supervoimia ruoansulatukselle ja taistelua tulehduksia vastaan!

Tulehduksien ja sairauksien ehkäisijä Jos kärsit toistuvista tulehduksista, lisää lautaselle puolukoita. Vähintäänkin tulet parantaneeksi elintapojasi, kun nautit säännöllisesti luonnon omaa lääkettä. Puolukan terveysvaikutukset kiinnostavat tutkijoita, sillä kangasmetsien supermarja sopii hyvin hoitamaan länsimaisia elintasosairauksia. Runsaan marjojen syömisen tiedetään jo vaikuttavan suotuisasti kolesteroliarvoihin ja verensokeriin. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka voisi ehkäistä tulehduksia, sydän- ja verisuonitauteja sekä allergioita ja jopa syöpää.

Hyvää sydämelle ja vatsalle Puolukka sopii paitsi sydämelle, niin sen on todettu tasapainottavan estrogeenitasoja, parantavan ruuansulatusvaivoja ja auttavan painonhallinnassa. Puolukan sisältämät antioksidantit taas suojaavat ikääntyviä soluja. Marjojen syöminen on hyväksi rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle ja fenoliyhdisteet, joita puolukassa on runsaasti, estävät E. coli-bakteerin lisääntymisen ja kiinnittymisen, sanoo Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori ja Euroopan elintarvikeviraston tieteellinen asiantuntija Marina Heinonen.

Hapokas puolukka näyttää myös ehkäisevän bakteerien kiinnittymistä suun limakalvoihin. Sokeroimattomalla puolukalla tai puolukkamehulla on torjuttu ientulehduksia ja vauvojen sammasta. Vatsa kiittää puolukasta. Puolukan fenolit ja ellagihappo tekevät hyvää suoliston bakteerikannalle, ja hyvinvoivat suolistobakteerit taas parantavat vastustuskykyä. Puolukkamehua on perinteisesti käytetty rohtona myös nuhaan ja yskään.

TERVEYSVINKKI! Jotta puolukasta saisi kaiken hyödyn, sitä pitäisi syödä päivittäin pari desilitraa. Pakastaminen tai keittäminen eivät tuhoa puolukan hyödyllisiä yhdisteitä: niin kauan kuin punainen väri säilyy, marjan fenoliyhdisteet ovat tallella.

SAKSANPÄHKINÄ – Parantaa sydänterveyttä ja vahvistaa immuunijärjestelmää!

Saksanpähkinä on maukas ja terveellinen välipalapähkinä. Sitä pidetään usein pähkinöistä kaikista terveellisimpänä, sillä saksanpähkinän rasvahappokoostumus on ainutlaatuinen. Se on ainoa pähkinä, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa. Nämä rasvahapot auttavat rytmihäiriöihin ja vähentävät tulehdusta ja hapettumista valtimoissa rasvaisen aterian jälkeen. Saksanpähkinöiden pitkäaikainen syöminen alentaa LDL-kolesterolia ja diastolista verenpainetta parantaen sydänterveyttä.

Saksanpähkinöiden syömisestä on paljon hyötyä myös muilla terveyden osa-alueilla. Saksanpähkinät sisältävät runsaasti E-vitamiinia, mineraaleja sekä antioksidantteja, jotka suojaavat syövältä ja vahvistavat immuunijärjestelmää. 

TERVEYSVINKKI! Saksanpähkinöitä kannattaa nauttia käsittelemättöminä ja raakoina. Niiden herkät monityydyttymättömät rasvat eivät kestä paistamista. Ne sopivat erinomaisesti salaatteihin, sekä smoothien joukkoon.

CHIANSIEMEN – Runsaasti ravintoaineita ja mielen hyvinvointia!

Suomen suosituin chia! Puhdistamon Chia-siemenet pursuavat kaikkea hyvää, kuten omega 3-rasvahappoja, proteiinia, kuituja ja vielä kaiken lisäksi magnesiumia ja kalsiumia. Chia-siemenet hellivät vatsan lisäksi myös mieltä, sillä siemenet sisältävät nimittäin paljon serotoniinia vapauttavia tryptofaania ja magnesiumia. Lisäksi ne sisältävät omega-3-rasvahappoja, jotka ehkäisevät mm masentumista. Chiasiemen on monella tavoin todellista superia koko keholle päästä varpaisiin!

TERVEYSVINKKI! Chia-siemenet ovat vatsaystävällisiä ja äärimmäisen monipuolisia käyttää esimerkiksi smoothieissa ja välipaloissa. Chia imee itseensä 9-kertaisen määrän nestettä ja näin myös chia-hyytelö valmistuu kuin itsestään. Chiasiemenet tulee aina turvottaa ennen käyttöä! Ne pitävät pitkään kylläisenä ja ovat varsin monipuolinen ravinnon lähde niin aamiaisella, kuin välipalanakin! Ne voivat auttaa myös tukkoiseen vatsaan ja chiasta voikin tehdä vatsaa hellivää geeliä (yhdistä vettä ja chiasiemeniä).

 

Ihanaa syksyä! -E