arki Blogi hyvinvointi koti ja sisustus Resepti Ruoanlaitto Terveelliset herkut

Inspiraatiota ruoanlaittoon ja illallinen kahdelle

*kaupallinen yhteistyö: HeirolSyksy on taas sitä aikaa vuodesta, kun kiinnitytään kotiin. Tai sitä se ainakin minulle usein merkitsee ja mielelläni tunnelmoin sateisia iltoja kynttilänvalossa hyvän ruoan kera. Käperryn viltin alle lukemaan uutta kirjaa siitä, kuinka työtunteja vähentämällä olisi tehokkaampi. Tai selamaan sisustus- ja ruokalehtiä ja imemään inspiraatiota siihen, kuinka kotona vietetyt tunnit voisivat venyä vielä vähän.

Sillä aikaa kun minä sytyttelen kynttilöitä ja himmentelen valoja, kävelee Teemu perässäni vääntämässä katkaisimesta lisää keinovaloa. Vaikka valaistuksesta ja sisustustyynyistä emme pääsisikään yhteisymmärrykseen, yhdestä asiasta olemme kuitenkin yhtä mieltä. Se on ruoanlaitto. Olemme luoneet siitä yhteisen jutun – olemme onnistuneet nauttimaan syömisen lisäksi siis ihan itse tekemisestä, wau! Ruoanlaitto voi olla varsin meditatiivista käsillä tekemistä, kunhan siitä tekee omanlaistaan. Meille se on yhteistä aikaa, mutta kuten arvata saattaa, ruoka tulee saada nopeasti ja helposti pöytään. Nälkä on aina kova. Uskon, että sieltä löytyy hengenheimolaisia useampikin, joten nyt tuutataan syksyn parhaat keittiövinkit kehiin reseptien kera!

Uskalletaan inspiroitua ja vaikka kuinka kliseistä, mutta sanon sen silti; tekemällä oppii myös ruoanlaiton. Kun olin vuosia sitten ensimmäisen kerran Teemun keittiössä onnistuin kärventämään yhden soppakauhan – tämä tosin ei johtunut siitä, että olisin ollut jotenkin osaamaton. Liesi oli asennettu väärinpäin ja etulevyn sijaan lämpenikin takalevy. Keittiö sai ensimmäisen kasteensa ja tämän jälkeen Teemu pääsi oikein urakalla keittiöön vääntämään muutakin kuin mikron tehoja. Muistan myös ikuisesti, kuinka löysin paistinpannun Teemun tiskikoneesta ja poltin kaiken mahdollisen tuolla kamaluudella. Mutta kuinka moni oikeasti tietää, kuinka paistinpannua tulisi käyttää? Hyvä pannuhan on oikeasti todella pitkäikäinen. Olen tainnut itse opiskella tämän ihan käytännössä joskus. Tässä siis vinkit, joiden avulla teet ruoanlaitosta huomattavasti miellyttävämpää.

Paistinpannun käyttöohjeet – tiesitkö nämä?

-Hanki laadukas pannu – inspiraatiota voit hakea täältä

-Älä koskaan laita pannua ilman öljyä kuumalle levylle (käytä paistamisessa kuumennusta kestäviä öljyjä, kuten ghee-voita, voita, tai kookosöljyä)

-Älä pese pannua koneessa – pannun pintaan jää helposti likaa, jota silmä ei erota

-Pese pannu sienellä! Saat siitä varmasti puhtaan, joka pidentää myös käyttöikää

-Muista käyttää pinnoitetulla pannulla aina muovista, tai puista lastaa. Metallinen lasta rikkoo pinnan ja näin pilaa pannun. Teräspannulla taas (tämä) voit paistaa huoletta myös metallisella lastalla

-Laita ruoka aina vasta kuumalle pannulle. Kun kypsennät esim. lihaa, anna sen kypsentyä rauhassa. Tämä on ehdottomasti yksi tärkeimmistä kikoista saada aikaan murea ja mehevä pihvi!

-Säädä lieden lämpötila pannun ja ruoan mukaan

-Anna kuuman pannun jäähtyä rauhassa ennen pesua

Aivan kuten kodin sisustaminen, kannattaa myös keittiön ja ruoanlaiton välineet valita huolella. Siinä säästää paitsi pitkän pennin, tekee toimivat välineet ruoanlaitosta paljon miellyttävämpää. Heirolin keittiövälineet ovat kulkeneet muutosta toiseen, mutta uutena löytönäni hehkuttaisin todella kätevää Juliennekuorijaa! Sillä pilkkoo kasvikset ja vihannekset todella näppärästi. Olen nimittäin se, joka vihaa kaikkea pilkkomista, mutta raastaminen on aivan ihanaa puuhaa.

Kiinnitin tässä muuten huomiota meidän keittiön veitsien määrään. Veitsiä on kertynyt muuttojen yhteydessä liki parikymmentä, mutta todellisuudessa minä käytän niistä vain kahta. Yhtä isompaa Santokuveistä isojen ruokien ja lihojen pilkkomiseen ja pienempää veistä kaikkeen muuhun. Tämä on ehdottomasti aivan lempparini ja istuu täydellisesti naisen käteen! Seuraavana on ehdottomasti vuorossa inventaario, jossa ylimääräiset veitset saa kyytiä. Olen muuten laiminlyönyt ehkä yhtä tärkeimmistä; veitsien teroittamista. Sitä kannattaisi kuulemma tehdä jopa joka viikko?

Heirolin Kaarinan myymälä on paikka, josta saan runsaasti inspiraatiota ja hyvää fiilistä. Kätevyyttä ja aikaa arvostavalle Heirolin verkkokauppa on oiva ratkaisu hankkia laadukkaat keittövälineet suoraan kotiin! Tuotteita löytyy myös laajalti hyvin varustelluista tavarataloista kautta maan. Kovin moni ei varmasti tiedä, että Heirol on suomalainen perheyritys, joka on toiminut jo lähes 30 vuotta! Laatua ja yksinkertaisuutta rakastavalle täydellinen keittiö syntyy työvälineistä, joilla on tarkoitus. Loppupeleissä kaapeista voisi tyhjentää aika paljon ylimääräistä, kun jäljelle jättäisi vain ne työkalut ja astiat, jotka ovat oikeasti käytössä.

Trendikäs kattaus Pöydän kattaus on osa ruoanlaittoa. Voisin suunnitella juhlien kattauksia vaikka kuinka kauan! Uutena ihanuutena on ehdottomasti bambukuidusta valmistetut tuotteet, jotka päätyi myös meidän ruokapöytään kulhojen ja lautasien muodossa. Bambu on ekologinen valinta, sillä materiaalin kasvatuksessa ei käytetä lannoitteita, keinotekoista kastelua eikä tuholaismyrkytystä. Bambutuotteet loistavat ominaisuuksillaan myös tuotteen elinkaaren loppuvaiheessa: kuitu hajoaa ja maatuu nopeasti. Bambua pöytään!

Näin vuosien yhteiselon jälkeen työnjako meillä kotona on selkeä, ja mikä ihaninta; Teemu tykkää häärätä keittiössä! Kukapa olisi uskonut. Meidän arkiruoka painottuu paljon kasvisten ympärille ja pyrin hyödyntämään mahdollisimman paljon kunkin kauden kasviksia ja marjoja. Illalliselle päätyi kolmen porkkanan kikhernepastaa ja suklaakakkua puolukoiden kera. Mitä sanot, uppoisiko? Syksyn ei tarvitse olla ruoankaan suhteen raskasta aikaa, joten nyt fiilisvaihde päälle!

Kolmen porkkanan kikhernepasta

(GL, valmistusaika 15 min)

1 pussi kikhernepastaa

1 rkl maapähkinävoita (luomu)

1 rkl vaahterasiirappia

0,5 rkl soijakastiketta

1 purkki kikherneitä

6 porkkanaa (hyödynnä eri värejä!)

Ripaus suolaa ja mustapippuria

Korianteria

Lime

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä kikherneet pellille ja valuta päälle oliiviöljyä ja viimeistele suolalla. Laita kikherneet paahtumaan uunin keskitasolle noin 15 minuutiksi, kunnes ne ovat rapeita
  2. Viipaloi porkkanat ohuiksi siivuiksi. Kypsennä porkkanat kuumalla pannulla ghee-voissa. Lisää sekaan maapähkinävoita, soijakastiketta, vaahterasiirappia, sekä mausteet. Kuumenna miedolla lämmöllä hetki
  3. Laita vesi kiehumaan ja lisää sekaan oliiviöljyä, sekä suolaa. Kiehauta kikhernepasta ohjeen mukaan (tämä on todella nopea)
  4. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja annostele! Koristele korianterilla ja limen viipaleella

Suklaakakku puolukoiden ja vanilijakastikkeen kera

(GL, valmistusaika 40 min)

200 g voita
200 g tummaa gluteenitonta suklaata
4 kananmunaa
1-2 dl kookossokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl raakakaakaojauhetta 
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
+Maidoton vanilijakastike (esim Oatly)
+ Puolukoita
  1. Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa, ja anna jäähtyä
  2. Vatkaa kananmunat ja sokeri yhteen kuohkeaksi vaahdoksi
  3. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa, ja sekoita joukkoon kananmuna-sokerivaahto
  4. Lisää joukkoon jäähtynyt suklaa + voi
  5. Laita leivinpaperi irtopohjavuokaan ja voitele reunat.
  6. Paista 200 asteessa 15 min, niin että kakku jää keskeltä vähän löysäksi
  7. Anna kakun jäähtyä ja tarjoa vaniljakastikkeen (vatkaa se kuohkeaksi), sekä puolukoiden kera

 

Ihania ruoanlaittoja ja syksyä sinne kaikille <3 Love, Eevi

Photos by – Puurovisuals