Elämäntyyli hyvinvointi Kauneus kehon puhdistus Terveys Treeni

Päivän tärkein

* Yhteistyössä Oral B

Minifitness_OralB_hampaiuden harjaus

Kirjoitin jokin aika sitten hammaslääkärikäynnistäni ja siellä minulle selvisi yksi tärkeä seikka. Olen kärsinyt oudosti migreeneistä ja päänsäryistä vähän väliä. Joskus niitä on useammin ja joskus harvemmin. En oikeastaan syö lääkkeitä kuin pakon edessä, joten näistä kivuista saakin sitten kärsiä kotona oikein olan takaa. Tiedättekö sellaisena kärttyisenä röllinä, joka ei kykene vastaamaan kuin mur?

Alkuun pohdin sen johtuvan aivotärähdyksestäni, jonka onnistuin lumilautaillessani hankkimaan. Heitin ainakin kymmenet tuplavoltit. Silloin tuntui että nämä temput saisivat riittää – arvatkaa riittikö? Olin myös sulkenut pois  ruokavalion vaikutukset tämän suhteen. Tiedän hyvin kuinka vääranlainen tai epäterveellinen ruokavalio voi vaikuttaa herkästi hyvinvointiimme mm. pääkipuna. Ainut asia mitä itse keksin syypääksi vaivaani, oli tämä ilmalentoni. Kunnes sitten…

Minifitness_smile_because you can

Hammaslääkärini oli viisaampi. En edes maininnut päänsäryistäni hänelle alkuun, mutta hämmästyin kun hän osasi asiasta kysyä. Olen kova kolisuttamaan hampaitani yön aikana, jolloin leukoihini kohdistuu valtava voima yön aikana. Puhutaan siis aivan käsittämättömän isoista voimista, joita emme voisi saada edes aikaiseksi hereillä ollessamme. Teen sitä enemmän vielä silloin, kun olen stressaantunut. Se on kuulemma nyt vielä yleistynyt entisestään ja kuulostaa kuulemma ihan kammottavalta – voin niin kuvitella, Dan parka. Tämä narskutushan kuluttaa hampaita koko ajan ja se näkyy jo pieninä muutoksina minullakin. Hampaan läpinäkyvyys ja hampaiden pieni epäsymmetrisyys paljastavat, että olen tykännyt tehdä tätä jo pitkään. En siis enään ihmettele miksi herään joskus aamuisin tähän pääni sisäiseen sirkukseen!

Onneksi sen voi kuitenkin pysäyttää, ennen kuin olen kolisuttanut hampaani puhki. Hammasluu on kovinta kuodosta, mitä meistä löytyy. Joten sitä ihan hevillä saada kulutetuksi! Ratkaisuna tähän on purentakisko, joka on meikäläiselle ihan välttämätön. En nimittäin halua mummona elää pelkkien naulojen kera, saatikka sitten kärsiä näistä migreeneistä sen vuoksi, että hampaani tykkäävät elää omaa elämäänsä öisin. 

Minifitness_OralB_hampaiden hyvinvointi

Kuulin hammaslääkäriltäni, että ainoastaan 70 % suomalaisista naisista pesee hampaansa kaksi kertaa päivässä. Hämmästyin! Pesetkö sinä hampaat kaksi kertaa päivässä? Kannattaisi. Suun hyvinvointi heijastuu kaikkeen, kuten minunkin tapaukseni todistaa. Suomalaiset naiset käyvät suihkussa tunnollisemmin ja käyttävät puhdistusaineita ihollaan purkeittain, mutta hampaat jäävät silti huoltamatta? Hyvin hämmentävää, kun ajatellaan kuitenkin hampaiden huollon olevan nykypäivänä hyvin läsnä lapsesta saakka.

Jos opit huonot tavat lapsena, voi uudet tavat opetella vielä aikuisenakin – näin minäkin tein ja nyt harjaan 2-3 minuuttia huomaamattani, ilman yhtään reikää! Minua ei myöskään innosta juosta hammaslääkäreillä jatkuvasti huollattamassa hampaitani, joten ehkäisen tätä rahan ja ajantuhalusta omalla päivittäisellä pienellä työllä. Hei se on yhteensä 4 minuuttia päivästäsi!

Minifitness_hampaiden huoltaminen_Oral-B

Minifitness_suun terveys_muista joka päivä

Hyvä harja on noussut omalla listallani ehdottomaksi ykköseksi hampaiden pesun miellekkyydessä. Oikeanlainen harja vaikuttaa myös siihen, tuleeko ne harjattua riittävän usein, sekä tarpeeksi kauan. Hyvä harja tekee työn puolestasi ja lähes huomaamatta.

Aikaisempi sähköharjani oli muutaman vuoden vanha ja ihan okei. Se oli okei siihen asti, kunnes sain tämän Oral-B Smart Series -sähköhammasharjani. Tässä on ihan toisenlainen voima ja meininki! Vanha sai tämän jälkeen jäädä eläkkeelle. Tämä uutukainen on maailman ensimmäinen hammasharja, josta löytyy älyä! Se toimii bluetoothilla ja puhelimeen saa ladattua halutessaan apin, joka antaa palautetta harjauksesta joka kerta. Hullua eikö! Silti niin siisitä. Harja on todella herkkä huomaamaan pienenkin painamisen harjatessa ja ilmoittaa siitä kyllä heti. Se on hyvä, sillä turha painaminen saa meikäläisen ikenet paukkumaan nopeasti.

Minifitness_OralB_hampaiden pesun helppousMinifitness_hampaiden terveys_Oral B

Parasta harjassa on paitsi kaikki se älykkyys, myös sen käytännöllisyys. Se harjaa hampaat varmasti aina puhtaaksi ja sillä pääsee käsiksi jokaiseen koloonkin. Näillä vinoilla etuhampailla on välillä oikeasti haastetta! Uudella Oral B:n CrossAction-harjaspäällä on myös oma osuutensa tässä, sillä ainakin omaan suuhuni se tuntuu olevan paras kaikista kokeilemistani. Joskus en ajatellut näillä edes olevan väliä, mutta samalla laillahan sitä valitsi itselleen sopivimman harjan aikoinaan kaupastakin. Usein voiton vei se harja, joka muutti väriä tai muuta hassunhauskaa.

Miksi? Tämä harjaspää peittää 30 prosenttia enemmän hampaiden pinnasta jokaisella harjauskerralla. Harjakset ovat hyvin tiheässä, mikä tekee puhdistuksesta entistäkin hellävaraisempaa. Hampaiden välejä ajatellen, sekä myös herkkiä ikeniäni, tämä harjaspää on itseni kohdalla ollut paras vaihtoehto. Harjaspää tulisi valita omaa suuta kunnioittaen ja sen vaatimuksia kuunnellen.

Minifitness_hampaiden terveys2

Koska harja pitää vaihtaa? Välillä se unohtuu, mutta tiesitkö, mikä erityinen juttu Oral-B:n vaihtopäissä on? Itse en tätä edes aikaisemmin osannut ajatella, mutta jotenkin silmät kertoivat kun harjan vaihto oli ajankohtainen. Kaikissa Oral-B:n vaihtoharjoissa on Indicator-harjakset, jotka haalistuvat merkiksi harjaspään vaihdosta. Huolellisella, kaksi kertaa päivässä tehtävällä kahden minuutin harjauksella, harjaspää kestää noin kolme kuukautta. Tätä samaa tahtia olen itsekin toteuttanut vähän tietämättäni tästä totuudesta, jes!

Kaikenmaailman kynsien, ripsien ja hiusten laiton ohessa, on mielestäni hyvä muistuttaa teitäkin suunhyvinvoinnin tärkeydestä. Minusta tämä on päivän tärkein hetki siltä kannalta tarkasteltuna. Kuoren alla piilee usein paljon enemmän… <3

Smile, it makes you pretty -E

Kuvat Kira/Blond Rivets