arki hyvinvointi Makeanhimo Matkustaminen Mieli Resepti Superfoodit Terveelliset herkut terveellisyys

Terveelliset suklaasipsit

Kauppoihin on tullut raakasuklaalla päällystettyjä riisikakkuja. OMG! On muuten hyviä. Mökillä ollessani alkoi tietenkin tekemään niitä mieli, eikä sellaisia ollut lähimaillakaan. Ei mennyt kauaakaan, kun olin jo tonkimassa kaappeja näiden tekoa varten. Onneksi olen se kuuluisa eväiden raahaaja. Kaapista löytyi paitsi maissikakkuja, myös aivan välttämättömät raakasuklaan valmistukseen vaadittavat ainekset: raakakaakaota, kookosöljyä, hunajaa ja kookossokeria. Usein kotona laitan reseptiini vielä macaa, tocoa ja kaakaovoita. Näillä löydöilläni pärjää kuitenkin hyvin ja suklaan valmistaminen onnistuu vaivatta. Suolaisen ja makean yhdistäminen on parasta! Nämä maissikakut sattuivat olemaan enemmän sipsimäistä sorttia, joten ne toivat aika kivasti kontrastia.

SUKLAASIPSIT (15-20 kpl)

1 tl Puhdistamon kookossokeria*

1 rkl juoksevaa hunajaa

0,5-1 dl Puhdistamon raakakaakaota*

0, 5 dl Puhdistamon kookosöljyä*

Ripaus Guerande-suolaa*

Maissi- tai riisikakkuja

Sulata hunaja ja kookosöljy vesihauteessa. Sekoita sekaan kookossokeri, raakakaakao ja lisää vielä ripaus suolaa. Kaada seosta maissilastujen päälle ja pyörittele lastut hyvin. Siirrä pakastimeen tai jääkaappiin hetkeksi kovettumaan

*Koodilla EEVI15 saat 15 % alennusta kaikista Puhdistamon tuotteista. Ostoksille pääset tästä

Suosin leivonnassani paljon mm raakakaakaota, kookossokeria, kookosöljyä ja muita terveelliseen leivontaan kuuluvia raaka-aineita. Se miksi valitsen mieluummin näitä kuin esimeriksi valkoista sokeria tai vehnäjauhoja, johtuu siitä, millaisen olon ne saavat kehossani aikaan. Jos vaihtoehtoja löytyy, valitsen usein sen terveellisemmän, kaloreista piittaamatta. On paljon ihanampaa syödä jotakin, mikä saa hyvän olon ja josta keho saa ravintoaineita. Tottakai syön välillä myös ihan karkkia, kakkua ja jäätelöäkin, mutta tämä ratkaisu tapahtuu usein silloin, kun ei ole vaihtoehtoja. Enkä pode siitäkään mitään huonoa fiilistä, vaan se lähinnä tuntuu ikävästi omassa olossa. Väsyttää ja kiukuttaa.

Miksi kookossokeria? Verrattuna valkoiseen sokeriin, sisältää kookossokeri keholle hyödyllisiä ravintoaineita, sekä sen vaikutus verensokeriin on maltillisempi. Verensokerin heilahtelulla on taas vaikutusta terveyteemme. Tässäkin on hyvä huomioida, että näissä kahdessa ei kalorillisia eroja ole, vaan valinta perustuu pitkälti sen terveysvaikutuksiin. Jos minulta kysytään, maistuu kookossokeri tuplasti paremmalle kuin tavallinen sokeri. Siinä on pientä toffeen ja hunajan makua. Jos prosessointia pohtii, käy valkoinen sokeri aikamoisen mylläkän. Kookossokeri taas valmistetaan kookospalmun kukinnon nektarista. Nektari eli mesi kerätään kukinnoista ja keitetään, kunnes se on sokeria.

Miksi raakakaakaota? Raakakaakao on täynnä antioksidantteja! Kuten suklaa, raakakaakao tuottaa hyvää oloa ja nautintoa. Se sisältää runsaasti mm magnesiumia, rautaa, kuparia ja sinkkiä. Se on loistava raaka-aine ihan vaikka päivittäinkin nautittavaksi. Sitä voi käyttää monipuolisesti missä tahansa, leivonnasta smoothieisiin ja puuron lisukkeenakin. Raakakaakaolla on myös piristävä vaikutus! Tämä herkku on täynnä terveyttä, joten tätä kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Tavallinen kaakao taas on täynnä sokeria, eikä se sisällä samoja terveyshyötyjä.

Ps. seuraavaksi kirjoitellaankin Sri Lankan lämmöstä, joten ilmaston vaihdos tulee olemaan aika mieletön <3 -E