Blogi hyvinvointi Motivaatio ravitsemus ruoka terveellisyys Terveys Treeni

Yksinkertaista painonhallintaa

eeviteittinen_blogi_yksinkertaista_painonhallintaa_suolistonhyvinvointiFitness-urheilussa painon pudottaminen oli vaikeaa, eli toisin sanoen hidasta. Ainakin minulle. Tämä johtui puhtaasti siitä, että se toteutettiin tuloksia varten. Lihasta haluttiin kasvattaa, ei polttaa. Kun se hyvä olotila sitten hetkeksi löytyi, oli oman ihannepainon ylläpitäminen todella haastavaa, jopa mahdotonta. Tämä johtui muutamasta asiasta. A. ruokaa piti syödä vaikka ei olisi ollut nälkä B. treenit olivat kovia ja voimaan painottuvia C. kaikki tekeminen keskittyi kehittymisen maksimoimiseen.

Nälkä oli käytännössä koko ajan ja söin tarkasti. Kieltäytyminen, rutiinit ja tarkkuus olivat jokapäiväistä. Silti suurimman osan ajasta keho tuntui tanakalta ja vieraalta, kovasta työstä ja panostamisesta huolimatta. Silloin ei kysytty miltä haluat näyttää, tai miltä kehossasi tuntuu asua, vaan ainoa kysymys oli; kuinka pääsen tavoitteeseen ja maksimoin tulokset?

Nyt on paljon helpompaa, kun kyse ei ole itselleni enää tavoitteellisesta urheilusta. Painon pudottaminen/ylläpitäminen on todella helppoa – kunhan pää on mukana. Se ei vaadi oikeastaan muuta kuin malttia. Säännöllisyys on ainoa tapa, joka ei kuluta mieltä tai kehoa. Keho toimii parhaiten silloin, kun se tietää mitä tapahtuu. Tasapaino löytyy vain ja ainoastaan kokeilemalla, ei kieltäytymällä mistään. Uskon, että monet meistä pääsisivät paljon helpommalla ottamalla muutaman asian huomioon.;  Älä ylitreenaa, vaan tiputa mieluummin treeniaikaa lyhyemmäksi. Treenaat yhtä tehokkaasti, mutta keho voi paremmin. Toinen tärkeä on syöminen. Valitse fiksusti (ravintoaineet!) ja syö itsesi kylläiseksi. Sen jälkeen LOPETA. Emme edes huomaa olevamme kylläisiä, koska aina on kiire saada lautanen tyhjäksi. On myös hyvä tsekata, onko jokin ruoka omalle keholle epäsopimaton (horjuttaa tasapainoa ja hyvinvointia). Itselleni sellaisia ovat esimerkiksi maito, makeutusaineet, gluteeni ja liiallinen sokerin syöminen.

Syön mieluiten ensin kasvikset ja proteiinin, jonka jälkeen täydennän annosta hiilihydraatilla. Näin huomaan selvemmin millainen tarve minulla on täydentää annosta, vai onko? Usein ei ole, sillä huomaan yhtäkkiä olevani täynnä. Kun juuri kymmenen sekuntia aikaisemmin olin ihmetellyt sitä, kuinka en tullut edes kovin kylläiseksi. Niin hidasta ja toisaalta nopeaa tämä oma toimintamme on. Lautasmallia on syytä tarkkailla, mutta erityisesti kannattaa kuulostella omaa kylläisyyden tunnetta. Nesteellä ei kannata vatsalaukkua täyttää muulloin kun ruokailuiden välissä. Kiinnittäisin myös huomiota siihen, mitkä kaikki ovat pelkästään totuttuja malleja? Otan aina jälkiruoan, koska olen aina tehnyt niin. Syön aina välipalan, koska olen aina tehnyt niin. Kysy itseltäsi seuraavaksi; tarvitsenko sitä NYT?

eeviteittinen_laihdu_helpommin_syo_oikein_vinkit eeviteittinen_terveelliset_tavat_ruoka_ihannepainossa_pysyminen

Osaamme jo usein valita fiksusti, mutta emme osaa vielä yhtä hyvin kuunnella kehoamme.  Mietitkö esimerkiksi tänä aamuna sitä, mitä kehosi haluaa syödä? Mitä tekisi mieli? Vai teetkö tottumuksesta aina saman aamiaisen? Tähän kannattaa kiinnittää huomiota, sillä loppujen lopuksi kaikki on hyvin yksinkertaista, jos ne toteuttaa keho edellä. Mieli seuraa tätä toimintaa hyvin mielellään ilman kiukuttelua. Tänään en tehnyt vihersmoothieta, koska minun teki mieli porkkana-kesäkurpitsamunakasta. Söin siis sen. Jos et pidä iltapuurosta, miksi söisit sitä? En ole koskaan tajunnut syömistä, jota ei mietitä yhtään. Sehän on kuin koneen tankkaamista. Ainakin itselleni tärkeää painohallinnan, mutta myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on olla rajoittamatta itseäni tietoisesti millään tavalla. Koneena olo olisi sitä, sillä en saa siitä mitään fiilistä. Se fiiliskin voi olla osa hyvää elämänlaatua. Tiedämme jo riittävästi siitä kuinka tulisi syödä ja mikä on terveellistä, mutta toiminta on usein hapuilevaa.

Pyrin kuuntelemaan kehoani tänä päivänä niin syömisen, kuin myös treenin suhteen. 15 minuutin jumppa voi olla tämän päivän juttu, tai voi olla, ettei tänään treenata lainkaan. Miten voi olla, että näin löysällä meiningillä ja kurittomuudella olen aikaisempaa paremmassa kunnossa? Mielessä on kaiken voima. Kuinka voikaan olla, että tekemällä ei mitään pudotin neljä kiloa kuukauden aikana? Huomaamattani vähensin herkkujen puputusta, samalla kun treenimäärät vähenivät, stressitasot laskivat ja syöminen tapahtui kehoa kuuntelemalla. Kyse oli juuri tästä kaikesta, tasapainosta. Mielestä, joka voi hyvin. Stressi on myös varsinainen painon kerääjä! Paitsi nesteen kertyminen, myös stressi ajaa meitä syömään huonommin. Toimintamme on usein täysin alitajuntaista, kuten ylensyönti, napostelu ja luulo siitä, että olisi hyvä treenata kaksi tuntia. Tehdään vain, koska pitää, tai on totuttu.

Ensi vuodelle en asettaisi mitään muuta tavoitetta, kuin oman kehon kuunteleminen. Sitä kautta löytyy myös tulokset. Elämästä kuuluu nauttia, ei rajoittaa sitä jatkuvilla vaatimuksilla ja automaatioilla.

eeviteittinen_yksinkertaiset_valinnat_helpota_oloasi_kevennaeeviteittinen_kieltaytyminen_ei_kannata_pudota_painoa

Yksi mutka matkassa voi kuitenkin olla. Se on suolistosi kunto. Olen syönyt terveellisesti jo vuosia ja rakentanut omaa suolistoani koko ajan parempaan kuntoon, siitä aikaisemmin vallinneesta kaaoksesta. Kun suolisto voi hyvin, koko keho toimii ongelmitta myös rasvanpolton suhteen. Todella loistavaa apua ja asiaa suolistosta löydät ilmaiseksi täältä.

 

Ei lisää tehtävää, vaan yksinkertaisia valintoja ja tekoja. Ensi vuonna voidaan parhaiten <3