Aamiainen Elämäntyyli Flunssa Ihonhoito Kauneus kehon puhdistus kehonhuolto Mieli Motivaatio terveellisyys Treeni

Detox – Puhtia kehoon ja pirteyttä mieleen

Minifitness_detox_kehon-puhdistus_paasto

Kello soi ja on aika juoda 2 lirtaa lämmintä suolavettä. Yök. Oksennus kipuaa kurkkuuni kahden lasin jälkeen, mutta määrätietoisesti kulautan viimeisenkin lasin alas. Kömmin takaisin sänkyyn vielä muutamaksi tunniksi. Odotan kauhulla tulevia päiviä. Meneeköhän aivoni aivan lukkoon? Tuleeko minusta kiukkuinen tyhjäpää?

Päätä särkee jo. Olo ei ole enää maailman mahtavin ja voimakkain. Olenko nyt aivan varma tästä? Detoxin ensimmäinen päivä. Onneksi kyseessä ei ole kuitenkaan paasto. Mehupaasto saa silmäni kirvelemään ja siksi kaikki värikkäät viherpirtelöt saavat minut hyvin poikkeuksellisesti hyppimään tasajalkaa.Tämä on täysin uutta minulle, sillä normaalisti en olisi ikinä syömättä. En ole myöskään ollut maailman isoin paastojen puolestapuhuja, joten tähän hommaan vaadittiin aika monta kirjaa aiheesta ja paneutumista todenteolla. Saattoi pienellä paniikillakin olla osuutta asiaan, sillä lauantaina on ystävämme häät. Mekko ei (vielä) imartele minua yhtään. Onneksi vielä on aikaa! Olisihan se mekko kiva bonus.

Mutta mennään nyt kuitenkin mekosta siihen tärkeimpään. Mikä sai pääni kääntymään 360 astetta ja unohtamaan ennakkoluuloni detoxin suhteen? Syytän kaikesta tätä väsynyttä ja tukkoista oloani. Kaipaan nyt kokonaisvaltaisempaa puhdistusta keholleni, sekä myös mielelleni. Myös ruoansulatusjärjestelämäni kaipaa lepoa. Kuten aikaisemmassa postauksessani kerroinkin, koko tyttö menee nyt uusiksi! Minun syksyn uudet tuulet taitavat olla aika isoja askelia, mutta niiden on tultava. Elämässä on mentävä nyt eteenpäin. Onneksi tämä on aika pieni askel niistä kaikista, mutta silläkin on varmasti isoja vaikutuksia.

Minifitness_detox vihersmoothie_kehon puhdistus_paasto_3 päivän paasto

Kehollamme olisi paljon parempaakin tekemistä kuin koko ajan sulattaa ruokaa. Ainakin minun kehollani. Minua kiinnostaa kovin tietää minkälaisia energioita tällainen detox-kuuri mahdollisesti voisi minussa vapauttaa. Oloni oli yksinkertaisesti ylikuormittunut. Detox on nyt yhdessä levon kanssa ensimmäinen askeleeni kehoni nollaamiseen. Rasvasoluni ovat täynnä kesäjuhlien kuplivaa, pihviä ja lettua. Olipahan kesä, mutta maailman paras sellainen! Nyt korjataan sen jälkiä sitten. Olo on hieman turvonnut ja tunnen kuinka koko tyyppi on jumissa. Energiat ovat matalalla ja mielikin ailahtelee oudosti. Vaikka tämä ei ulospäin juurikaan näkyisi, se fiilis sisällä jyllää ja pahasti. 

Haluan myrkyt pois kehostani, jotta aidot, oikeat ravintoaineet pääsevät vaikuttamaan kehossani koko mahtavalla voimallaan. En ole ruvennut hipiksi, mutta olen kokeilunhaluinen. Tottakai kehossamme toimii luontainen puhdistusjärjestelmä, mutta nykypäivänä ongelmaksi onkin muodostunut haitta-aineiden lisääntynyt kuorma. Kehomme ei välttämättä kykene täydelliseen puhdistukseen enään samalla tavalla kuin aikaisemmin.

 Ajattelin detoxoida 3 päivää. Tämä tarkoittaa siis käytännössä että juon viher- ja kasvismehuja, sekä vettä ja yrttejä. Viherjuomat ja inkiväärishotit hoituvat kyllä, mutta mehujen kohdalla jouduin luovuttamaan kun hampaistani roikkui porkkanan paloja ja punajuurta. Kaipaisin mega hyvää blenderiä, sillä omani oli varsin toivoton. Onneksi kotitonttu kipaisi Ruohonjuuressa hakemassa luomulaatuisia ja lisäaineettomia kasvismehuja, joita on erittäin helppo juoda omien keitoksien jälkeen. Ei tule niitä sattumia! (niitä muuten vihaan)

Minifitness_paasto_detox_kehon puhdistuskuuri

Myös superfoodeja käytän jonkin verran tukemaan kehon parantumisprosessia. Esimerkiksi Puhdistamon Chorellaa nautin  sitomaan vapautuvia myrkkyjä kehostani ja Spirulinaa taas siksi, että se neutralisoi kehon happamuutta. Se parantaa myös yleistä olotilaa, joka saattaa olla välillä aika huonokin. Four Sigma Foodsilla on käteviä annospusseja, jotka ovat täynnä luonnon omia aineita. Instant-sienijuomat ja yrttijuomat ovat suunniteltu kehon erilaisiin mielentiloihin. Valikoimista löytyy hormonitoimintaa tukevia juomajauheita mm. stressin tasapainottamiseen, unenlaadun parantamiseen, energiatasojen nostattamiseen sekä keskittymiseen

Myös probiootit ovat tärkeitä erityisesti detoxilla, sillä ne hillitsevät haitallisten bakteereiden ja mikrobien leviämistä, auttavat ravintoaineiden imeytymisesssä, edistävät kuona-aineiden poistumista ja toki myös tukevat immuniteettia keholle rankankin detoxin aikana. Vettä juodaan paljon ja siihen kannattaa lorauttaa sekaan sitruunan mehua ja puhdasta aloe veraa. 

Päätä särkee ja olo on löysä kuin madolla. Toinen ja kolmas päivä ovat kuulemma jo helpompia. Osalla saattaa ihokin puhjeta kukkaloistoon paaston aikana. Onneksi näppyjä ei ainakaan vielä ole ilmaantunut. Mutta hieman outoa on se, että en koe oloani kovinkaan nälkäiseksi. Päteeköhän tähän juuri se ajatus, että kun nauttii ravinnerikasta ruokaa, ei vatsa vaadi määrällisesti enempää. Ravinneköyhää ruokaa kun taas saa mättää lusikkakaupalla ja vatsan täyttymistä saa välillä odotella pitkäänkin.

Minifitness_detox_smoothiet_3 päivän kuuri_keho puhtaaksi

Minifitness_detox mehut_kavismehut_kehon puhdistus

En suosittele radikaalia paastoa ihan kaikille, sillä kehoon on saattanut varastoitua isokin määrä myrkkyjä. Tällöin vaarana on, että keho ajautuu jopa myrkytystilaan. Rasvasolut vapauttavat niihin varastoituneita myrkkyjä, jotka vapautuvat sieltä verenkiertoon. Onneksi paastoja löytyy monenlaisia ja niistä voi jokainen löytää itselleen sopivan. Myös kuurien kestot vaihtelevat paljonkin ja ne ovat usein myös yksilöityjä. Toinen kevyempi paasto sisältää esimerkiksi 3 eri ateriaa päivässä ja ne sisältävät puhdasta ruokaa, usein ilman maitotuotteita, gluteiinia tai valkaistuja hiilihydraatin lähteitä, tai lihaa. Detoxilla suositaan kasviksia, kalaa ja kanaa (luomuna/villinä), hyviä rasvoja ja marjoja. Myös smoothiet ovat erittäin hyvä tapa paastota, sillä saat niistä tarvitsemasi ravintoaineet ja samalla ruoansulatusärjestelmäsi saa hieman höllätä. Kuitua voit lisätä helposti Chia-siemenistä tai psyllium-jauheesta. Hedelmiä kannattaa nauttia hyvin maltillisesti, jos ollenkaan.

Ilman paastoa kehoni ei toimisi. Siellä on nyt liikaa kaikkea sinne kuulumatonta, joten mikään hyväkään ei pääse toteuttamaan itseään koko voimallaan. Jotta nämä paremmat, ravinnollisesti rikkaat raaka-aineet pääsevät tekemään työtänsä, siivotaan suolistoa hieman. Sama siivous pätee myös siihen, miksi viikonlopun mässäilyjen jälkeen ihmettelet alkuviikon parannuksen jälkeen aina sitä sairastumista. Nyt syöt paremmin ja terveellisemmin? Hienoa, mutta se rumba ei auta pitkällä tähtäimellä. Kaikki roska vapautuu kehostasi ja pyörii siellä nyt ennen kuin löytää tiensä ulos. Immuniteettisi on laskenut viikonlopun aikana ja kehosi on alttiimpi kaikelle roskalle. Siksi suosittelenkin ylläpitämään normaalisti terveellisiä elämäntapoja kokonaisuudessaan. Hetkelliset parannukset kun eivät usein tuota haluttua tulosta.

Minifitness_punajuurijuoma_detox_paasto_kehon puhdistus

Muistathan, että detoxilla ei ole kovin suositeltavaa harrastaa mitään raskasta liikuntaa. Kävely ja esimerkiksi jooga voivat sopia tähän hetkeen hyvin, mutta kehosi tietää aina parhaiten. Ulkoile, hengitä, kuori ihoa, ota suihkuja ja sauno! Hyviä valmiita Detox-ohjelmia löydät esimerkiksi kirjasta Detox – Puhdista kehosi haitta-aineista, sekä Voimaruokaa-kirjasta. 

Muistutuksena vielä – mikään detox tai paasto ei ole pysyvä tapa laihtua ja siksi varsinaiseen laihduttamiseen se ei olekaan mikään keino. Karisseet kilot kun haluavat aina palata sieltä mistä ovat lähteneetkin. Mutta detox voi olla esimerkiksi erittäin hyvä lähtökohta laihtumisesta haaveileville, kehoa puhdistavan vaikutuksen ansiosta. Laihtuminen voi olla jopa helpompaa detox-kuurin jälkeen. Suosittelen detoxia ensisijaisesti kehon puhdistukseen, mutta mikäli häät kolkuttavat ja mekko nipistää hieman, saattaa se auttaa hetkellisesti siihenkin pulmaan 😉 Myös lymfahoito voi olla apu turvotukseen ja se helpottaa myös kuona-aineiden poistumista kehosta.

Kirjoittelen seuraavassa osassa hieman lisää omia fiiliksiäni. Myös lisää vinkkejä muunlaiseenkin kehon puhdistamiseen luvassa pian!

Puhdistavaa viikkoa meille -E