arki hyvinvointi rasvat ravitsemus Resepti terveellisyys Treeni

HYVÄ RUOKA POLTTAA RASVAA

Minifitness_rasvan_lahteet_hyvat_rasvatOma hyvinvointini perustuu siihen, että teen asioita oman mielen ja kehon ehdoilla. Kovien treeni- ja ruokajaksojen jälkeen vedetään köyttä löysemmälle ja annetaan kehon, sekä mielen palautua. Hyvinvointiin ei ole olemassa mitään kaavaa, jonka voisi ojentaa asiakkaalle. Hyvinvointi on sisäsyntyistä ja siihen vaikuttaa monet seikat. Ravinto, liikunta, uni/lepo ja sosiaaliset suhteet ovat mielestäni tärkeimpiä hyvinvointiimme positiivisesti vaikuttavia asioita – ne muodostavat pohjan jaksamiselle.

Mikä sitten määrittää terveellisen ravinnon? Tiivistettynä sanoisin sen olevan monipuolista, kehoa ja mieltä ravitsevaa pääosin puhdasta (ei prosessoitua) ravintoa. En siis sanoisi kenenkään syövän epäterveellisesti, jos viikonloppuisin nauttisi ihan tavallista jäätelöä tai korvapuustin. Jokainen meistä syö omia tavoitteitaan tukien – jos tavoitteena on voida hyvin, on syytä muistaa suhteuttaa omat toimintatavat ja ruokailutottumukset siihen. Hyvinvoinnin tärkeänä mittarina on paitsi hyvä kunto, myös hyvinvoiva mieli! Kun ruokailurugosta löytyy joka päivä keholle tärkeät hiilihydraatit, rasvat, proteiinit, sekä vitamiinit ja kivennäisaineet, on ruokavalio silloin terveellisellä pohjalla. Aterioita päivästä saisi löytyä 4-6, riippuen tavoitteista, fyysistä ominaisuuksista ja elämäntyylistä.

Rasvat yhdistetään usein huonoksi valinnaksi. Olisi kuitenkin tärkeää tiedostaa mikä tehtävä rasvoilla kehossamme on. Tyydyttymättömiä rasvahappoja, eli toisin sanoen hyviä rasvoja hyödynnetään kehon polttoaineena ja rakennusaineena. Erityyppisiä rasvahappoja hyödynnetään kolesterolin ja hormonien muodostamisessa, sekä immuunijärjestelmän toiminnassa. Rasvahapot ovat tärkeää ravintoa myös aivoille ja ruokkivat positiivisesti ajattelua. Sisäelinten ympärillä oleva rasva suojaa ja tukee sisäelimiä. Keho tarvitsee rasvaa myös rasvaliukoisien vitamiinien hyödyntämiseen.

Miksi sitten usein välttelemme rasvoja? Harhakäsitys rasvojen huonosta maineesta johtuu usein siitä, että rasvaa nautitaan vääristä lähteistä, jolloin puhutaan tyydyttyneistä rasvahapoista. Nämä rasvat ovat keholle haitallisia ja ne varastoituvat helpommin kehon rasvavarastoihin. 

Hyviä rasvan lähteitä ovat esimerkiksi erilaiset pähkinät ja siemenet, avokado, kananmunat, oliiviöljy, pähkinälevitteet ja tahnat, sekä rasvainen kala. Voiko leivän tai riisikakun päälle sitten laittaa sitä rasvaa? Kyllä voi, mutta siinäkin kohtuus on avainasemassa ja levitteenä voi  käyttää esimerkiksi kasviöljypohjaisia levitteitä. Kauppoihin on saapunut uusia kasvipohjaisia Becel -levitteitä, joista löytyy erilaisia makuja! Avokado- limeöljy, saksanpähkinäöljy sekä luomu-levitteet on valmistettu luonnon ravitsevista kasviöljyistä. Ne ovat myös täysin laktoosittomia ja maidottomia – loistava valinta myös vegaaneille. Nämä ovat kivaa vaihtelua erilaisiin kesän resepteihin ja todella helppokäyttöisiä muussakin ruoanlaitossa.

  • Sisältävät runsaasti pehmeää rasvaa
  • Sisältävät ihmiselle välttämättömiä omega-3 ja omega-6 rasvahappoja
  • Auttavat ylläpitämään sydämen hyvinvointia ja normaalia kolesterolitasoa
  • Tarpeellisia ihon, silmien ja limakalvojen hyvinvoinnille
  • Monikäyttöisiä: sopivat leivälle,leivontaan ja ruoanlaittoon

 Hyvälaatuiset rasvat saavat olon kylläiseksi ja enegiseksi. Siksi hyviä rasvoja olisi suositeltavaa nauttia mieluiten päivällä, ennen treenejä. Hiilihydraatteja kannattaa nauttia taas treenin jälkeen, sillä niillä on suotuisa vaikutus palautumiseen. Iltaisin nautitut hiilihydraatit edesauttavat paitsi kehon yöllistä korjausprosessia ja kehittymistä, parantavat ne myös unenlaatua. Myös rasvojen liian vähäinen kokonaissaanti voi pitkään jatkuessaan lisätä vammariskiä, haitata palautumista ja aiheuttaa hormonihäiriöitä. Naisilla normaali kehon rasvaprosentti on 15-25 prosenttia ja miehillä 10-12. Jos kehon rasvapitoisuus laskee alle 10-12 prosentin, vaikuttaa se usein naisilla hormonitasapainoon ja kuukautiskiertoon.

Avokadoa löytyy usein salaateista, voileivistä tai smoothieista. Oletko koskaan kokeillut munakasta avokadolla? Tämä on ihanan erilainen ja todella maistuva aamiaismunakas, joka on vielä todella helppo valmistaa. Suosittelen kokeilemaan!

AVOKADO-TOMAATTIMUNAKAS

1 kokonainen muna

1-2 munan valkuaista

1 tl Becel avokado-limeöljy levitettä

Puolikas avokado

basilikaa

kirsikkatomaatteja 

Erottele munat ja lisää sekaan puolikas avokado. Laita seos blenderiin tai sekoita sauvasekoittimella. Kuumenna pannu ja laita hieman Becel Luomua sulamaan. Kaada seos pannulle ja tasoita. Lisää päälle basilikaa, suolaa ja tomaatin siivuja. Paista muutama minuutti ja käännä hetkeksi. Nauti lämpimänä tai kylmänä!

On tärkeää nauttia hyviä rasvoja riittävästi ja monipuolisesti, sillä keho tarvitsee rasvaa toimiakseen täydellä teholla – ethän siis tavoittele kehoa, joka vain näyttää hyvältä, mutta voi huonosti sisäisesti.

Feel good, stay awesome -E <3