arki Blogi Elämäntyyli hyvinvointi Iho Ihonhoito Kauneus luonnonkosmetiikka Mieli Motivaatio onnellisuus terveellisyys Terveys

Iän tuomaa muutosta

*kaupallinen yhteistyö:Hohde luonnonkosmetiikka

Sitä sanotaan kolmenkympin kriisiksi. En kokenut mitään sellaista, mutta näin reilut 31-vuotiaana koen paljonkin kriisejä. Olen kutsunut tätä myös murroskaudeksi, koska kaikki tuntuu menevän uusiksi. Sisäinen maailma tuntuu kyselevän koko ajan aivan liian isoja kysymyksiä kuten; koska naimisiin? Koska lapsia? Koska kasvat aikuiseksi? Mitä aiot tehdä isona? Onko tämä loppuelämän parisuhde? Nämä kysymykset eivät tule ulkopuolelta, vaan nimenomaan itseltäni. Enkä osaa sanoa miksi, mutta minulla on menossa selvästi kyseenalaistamisen vaihe. Miksi pitäisi mennä edes naimisiin? Haluanko oikeasti juuri nyt lapsen, sehän on loppuelämän juttu? Entä enkö voi elää näin miten nyt ja miettiä tulevaa sitten, kun sen hetki koittaa? 

Isojen kysymysten lisäksi huomaan kiinnittäväni huomiota myös kehoni muutoksiin tarkkaavaisemmin. Miksi finnejä tulee koko ajan, kun ei niitä ole ollut koskaan aikaisemmin? Miksi koko ajan väsyttää, kyllä nuorena jaksoi vaikka mitä? Tämä aikuisen kyselytunti ei tunnu loppuvan ikinä. Toisaalta sitä on alkanut kiinnittämään huomiota myös positiivisiin asioihin. Vaatehuoneeni peili paljasti eräänä päivänä takapuoleni myös minun silmilleni (harvoin sitä itse katselee) ja siinä ohimennen totesin, että siellä suunnalla menee kyllä ihan kivasti! Ikä on tuonut myös armollisuutta ja hyväksymistä – en näe kehoni virheitä, vaan pidän siitä sellaisena kun se on. Muutoksia on tapahtunut, mutta en näe niitä mitenkään huonona asiana. Joskus nuorempana sitä oli niin kriittinen kaikelle. Jos takareisissä oli selluliittia, se piti saada heti pois. Nyt, aivan sama. Kun ajattelen kehostani ja itsestäni positiivisesti, toimii kehoni juuri samalla tavoin.

Valitsen myös omalla painollaan asioita, jotka tekevät minulle kokonaisvaltaisesti hyvää sisäisesti ja ulkoisesti. Ikä on ihana asia, sillä elämä helpottuu oman itsensä hyväksymisen kautta. Asioiden merkitys muuttuu ja arvomaailma hioutuu. Merkityksettömät asiat väistyvät ja tilalle tulee uusia asioita – kuten se, että yhtäkkiä pitää pyöräilystä enemmän kuin mistään muusta ja harkitsee vakavasti uimakoulua, vaikka on vauvasta saakka vihannut vettä. Kasvukäyrä on siis jälleen nousussa ja nouseva skorpioni ottaa jälleen ohjia käsiin. Horoskooppini Härkä minussa vapisee. Toisaalta, nouseva merkki on juuri se, jota kohti kasvamme ja kehitymme. Aurinkomerkkini härkä on vain persoonani perusta.

Olen alkanut lisäämään koko ajan enemmän arkeeni asioita, joilla pidän itsestäni huolta. En puhu nyt treenin lisäämisestä, tai ruokavalion kiristämisestä, jota tämä tarkoitti itselleni parikymppisenä. Käyn lempeässä hieronnassa, pidän huolta ihostani, käyn kylvyssä, metsäkävelyllä, tai treenaan usein kehoani kuunnellen. Teen vastapainoksi toki myös kovia treenejä, joista myös nautin säännöllisesti. En kuitenkaan piiskaa kehoani tai vaadi siltä enää asioita, jotka kuluttaisivat sitä turhaan. Tiukan työjakson jälkeen annan kehoni ja mieleni levätä, sekä vaadin aikaa itselleni.

Muutokset ja kasvu ovat osa elämää. Aina se ei ole helppoa ja mieluisaa, mutta uskon sen lopulta vievän meitä sitä kohti, joka oikeasti olemme. Onneksi ei ole kiire ja palaset menevät paikoilleen ajan kanssa sallimalla.

En rajoita valintojani, tai elämääni. Ei ole pakkoja, on valintoja. Tämä on ehkä isoin synninpäästö jonka voi itselleen antaa. Elämä helpottuu kummasti! Vaikka valitsen monesti puhtaiden arvojen mukaan, se ei tarkoita, että olisin ehdoton jossain. Minulle esimerkiksi terveellinen ravinto ja kosmetiikkavalinnat ovat osa paitsi vastuun ottamista itsestäni, myös muista. En silti ole ehdoton kummassakaan. Hyvistä valinnoista tulee kokonaisvaltaisesti hyvä olo, mutta niiden ei tulisi tuntua vaikeilta.

Muutokset 20 vuotta vs 30+

  • Ruokavalio on muuttunut puhtaasta makroajattelusta ravinnolliseen kulmaan – ravintoaineet kiinnostavat, eikä väliä ole sillä paljonko grammoina syön proteiinia. En rajoita mitään, mutta ruokavaliooni ei sovi päivittäisessä käytössä gluteeni, eikä useimmat maitotuotteet (poikkeus jotkut juustot ja herajauhe)
  • Tottumukseni tulevat jo selkärangasta ilman miettimättä, luopumatta, tai pakottamatta mitään. Suosin arjessani puhdasta ravintoa ja oikeita aterioita. Jos 20-vuotiaana valitsin proteiinipatukan, nyt valitsen pähkinät ja hedelmän
  • Liikkuminen tulee flow:n kautta. Osaan treenata kovaa ja nautin myös siitä välillä. Rakastan kuitenkin myös kaikkea siltä väliltä – aina ei tarvitse, eikä edes kannata tehdä vain kovia juttuja. Keho voi ja näyttää aivan yhtä hyvältä, ellei jopa paremmalta!
  • 20-vuotiaana näin virheitä, nyt näen elämän ja kauniin ihon. Kun katson itseäni peilistä kiinnitän huomiota siihen, kuinka hyvässä kunnossa kehoni on. Ihoni on ihana! Rakastan myös sitä, että saan olla edelleen vahva ja lihaksikas ilman, että pyrkisin mihinkään muottiin. Olen juuri tällaisena täydellinen ja rakastan sitä miltä näytän – tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisin aina täysin fiiliksissä vatsa turvonneena. En enää ajattele, mitä haluaisin muuttaa tai mitä haluaisin enemmän, tai vähemmän. Ulkoinen kimmoke ei enää inspiroi, sisäinen sen sijaan kiinnostaa todella paljon
  • Sisäisen maailman ymmärrys oli aika suppea parikymppisenä. Olin kova suorittaja ja vaadin itseltäni paljon. Minusta on tullut paljon rennompi ja sallivampi, jopa lempeämpi itseäni ja muita kohtaan. Elämä opettaa, varsinkin jos vaihteina on vain täysillä tai nollassa
  • Arvot ovat tulleet näkyviksi myös arjen valintoihin. Valitsen mieluiten luomua, kotimaista ja laatua. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet kuluttajana ostokäyttäytymisessä ja kuluttamisessa. Ostan vaatteita harvoin ja kierrätän paljon. Lajittelen roskat ja valitsen useimmiten tuotteita, jotka ovat myös luonnolle ystävällisiä. En kuitenkaan ota tästä paineita, vaan teen parhaani. Kosmetiikkani on vaihtunut pitkälti suomalaiseen luonnonkosmetiikkaan, koska se palkitsee ihoni lisäksi vastuullisuuden ihannettani. HOHDE on skandinaavinen, raikas ja kokonaisvaltainen lifestyle-brändi, jonka arvoihin kuuluvat hyvinvointi, eettisyys, luonto, kotimaisuus, rakkaus, merkityksellisyys ja terveys. Koen näiden kohtaavan myös omani. Uutuutena olen ihan rakastanut HENTO-sarjaan ja nyt myös miesten oma sarja KAJO on ihastuttanut täällä hurjasti! Tuoteperheen laajennuttua valikoimasta löytyy yhä useammalle iälle sopivat tuotteet. Valitsen myös yhteistyökumppanit ja työprojektini tänä päivänä arvojeni mukaan – on oltava läpinäkyvä ja rehellinen itselleen, sekä muille.

Muutokset eivät ikinä tapahdu kertarytinällä ollakseen pysyviä ja miellyttäviä itselleen. Muistetaan siis kuunnella itseämme ja muutokset voi aina tehdä itselleen sopivalla tavalla. Valitse asioita, joilla on just sulle väliä<3 PS. saat HOHDE-tuotteet koodilla EEVI hintaan 26,80 e, etusi jopa 50%. Kurkkaa tuotteet ihosi ja kehosi hyvinvointiin täältä.

Kuvat – Puurovisuals

Vaatteet – DOTS