kehonhuolto Kinesioteippaus treenaaminen Treeni Yleinen

Kinesioteippaus

Kinesioteippaus. Mikä se on?  Mitä se tekee? Mistä sitä saa?

Mihin käytetään?

Kinesioteippausta käytetään yleisimmin lievittämään kipua, lisäämään nivelliikkuvuutta, ohjaamaan liikettä tai kehon käyttöä, kohentamaan asento- ja liiketuntemusta sekä optimoimaan lihastoimintaa. Lisäksi kinesioteipin avulla voidaan vaikuttaa liikkeen laatuun ja rytmiin, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä toiminnallisesti. Kinesioteippiä voi käyttää myös hyvin erilaisiin turvotustiloihin kehossa. Kinesioteippauksella myös ehkäistään urheiluvammojen syntymistä!

 

Mihin teipin toimivuus perustuu?

Kinesioteippaus on luonteeltaan sensorinen teippaus ja sen vaikutus perustuu pääsääntöisesti proprioseptiikkaan, ihon ja sen alla olevien kudosten kautta keskushermostolle välittyviin aistimuksiin sekä teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudosten siirtoihin. Kinesioteippausta voidaan käyttää esimerkiksi terapeuttisen harjoittelun tukena ja yhtenä fysioterapeuttisena keinona osana muuta kuntoutusta.

 kinesio_poster_GeneticEngineering

 

Mihin seikkoihin Kinesioteippauksella voidaan vaikuttaa?

 • Kivun lievittyminen

 • Nivelliikkuvuuden lisääntyminen

 • Kehontuntemuksen lisääntyminen

 • Asennonhallinnan kohentuminen

 • Lihastoiminnan parempi kohdistuminen

 • Verenkierron ja imunestevirtauksen (lymfa) vilkastuminen

 • Fibroottisen kudoksen pehmeneminen

 • Nivelmekaniikan paraneminen

 • Liikemallin normalisoituminen

 • Liikehallinnan kohentuminen

 • Niveltuen lisääntyminen ja haitallisten liikesuuntien välttäminen (esim. subluksaatio)

 • Lihastoiminnan normalisoituminen

 (lähteet Kinesioteippaus.fi, Artikkeli.fi, Teippaamo.fi)

922770_523332327722555_333056855_n
Kinesioteippaus rocks! 😉

Omat kokemukseni

Sain Kinesioteippishopilta postitse muutaman rullan kinesioteippiä. Teippejä löytyy onneksi nykään monissa eri väreissä ja ne voi sovittaa hyvin treenivaatteisiinkin! Kinesioteippien värivaihtoehdot ovat puhtaasti ulkonäön takia valittavinasi. Olin tutkinut netistä tarkkaan kuinka teippiä tulisi käyttää mihinkin paikkaan/kipuun ja vammaan. Tärkeää toimivuuden kannalta on asettaa teippi oikein. Teippi tulee venyttää juuri oikein ja sijoittaa oikeaan kohtaan, jotta se toimisi optimaalisesti. Kärsin usein alaselän kivuista, joten laitoimme teipit alaselkään. Katsoin oikean tekniikan netistä, luotettavista eri lähteistä. Pidin teippejä 3 päivää. Itselläni kipu lievittyi pikku hiljaa ja 3 päivänä selkääni ei särkenyt enää lainkaan. Treenasin normaalisti, eikä teipit haitanneet suihkussa tai nukkuessakaan. Uskon että teipeillä on jonkinasteista vaikutusta (huomioi muukin kuntoutus/hoito), ja myös tutkimustulokset puhuvat sen puolesta! 

 

Kinesiotei

 

Teippitekniikoita

kinesio_i-teippi

 

kinesio_y-teippi

 

kinesio_lymfateippi

 

Kuinka valita hyvä merkki?

Kinesioteippauksen suosion laajentuessa ilmestyy markkinoille jatkuvasti uusia kinesioteippimerkkejä ja -tuotteita. Perusajatus on kaikissa sama, mutta ominaisuudet ja sitä kautta käytettävyys voivat vaihdella ratkaisevasti. Eri merkkisiä teippejä on tällä hetkellä markkinoilla useita kymmeniä, jopa satoja. Ominaisuudet eri teippimerkkien välillä voivat vaihdella erittäin paljon, kuten myös teippirullan myyntihinta. Teipin laadukkuutta arvioitaessa oleellisimpia ominaisuuksia ovat teipin pysyvyys iholla, venyvyysaste, teipin materiaalien aiheuttama ihoärsytys ja kangasosan laatu sekä ominaisuudet. 

Tästä pääset artikkeliin jossa eri teippejä on vertailtu käytännössä.

 

Mistä sitä saa ja miten oppia oikeanlainen käyttö?

Kinesioteippiä saa netistä tilaamalla nopealla toimitusajalla. Samaan pakettiin voi tilata vaikka alan kirjallisuutta ja opetella itse kinesioteippauksen salat. Nykyään on myös paljon erilaisia kinesioteippauskursseja! Jos itseopiskelu ei kiinnosta, voit tilata teipin itse ja pyytää esim. fysioterapeuttia kiinnittämään sen seuraavalla käynnilläsi.

http://www.kinesioteippishop.fi/

 Olympic-Athletes-Kinesio-Tape

 Pitäkäähän kehonne kunnossa ja muistakaa kehonhuollon merkitys kokonaisuudessa! Tässä teille yksi konsti lisää siihen  😉 -E