arki Blogi hyvinvointi ruoka Terveys

Kokeilussa arjen Detox-viikko

eeviteittinen_detoxviikko_arkeen_sopivaSana detox on monelle kohtalaisen ahdistava ja jopa vieras. Osa on saattanut kokeilla joskus mehupaastoa ja kokenut hirvittäviä olotiloja. Uskon näiden olevan asioita, jotka olisi hyvä muokata omaan elämäntyyliin sopiviksi. Me tunnemme miten kehomme toimii ja mikä tekee meille hyvää – minusta se on paras suunta kaikissa valinnoissa niin ruoan, kun treeninkin suhteen. Tein detox-viikon osittain mehupaastona viime keväänä, mutta nyt kokeilen lähestyä sitä helpommin. Pohdiskelin kokeilevani puhdistavaa viikkoa siltä kulmalta, mitkä asiat tuntuvat itselleni hyviltä ja toimivilta. Kyseessä ei tule siis olemaan paasto, vaan nimenomaan puhdistava, energisoiva ja tasapainottava viikko – olen ollut jo maanantaista lähtien todella innoissani, joten se kertokoot jo jotain oleellista<3

Viikon tavoitteenani on päästä irti vähitellen hiipineestä sokerihimosta, tasapainoittaa kehoa ja mieltä, sekä luoda tasapainoa ruoansulatukseen. Myös pää on ollut hyvin tukkoinen ja uskon tämän auttavan myös siihen! Uskon tästä löytyvän myös suoli-aivoyhteys, joka on kiistatta hyvinvointimme yksi peruspilareista. Tiedän mitä odottaa, mutta vielä en tiedä millainen viikko edessäni on. Olen laatinut selvän suunnitelman resepteineen, mutta voi olla että tulen sitä muokkaamaan olotilojen ja fiiliksen mukaan. Pääasia kuitenkin olisi saada viikon aikana mahdollisimman “uudistunut” olotila.

Olen kerran (noin 5 vuotta sitten) tehnyt kaamealla toteutuksella mehupaaston ja se päättyi tottakai katastrofiin. En tehnyt tuohon aikaan laskeutuvaa ruokavaliota, enkä palautunut paastosta oikein. Myös mehut olivat mitä sattuu, sillä niilläkin on muuten väliä. Olotila oli aivan kaamea koko paaston ajan, vaikka sehän ei ole tarkoitus. Lopputulos ei ollut päätähuimaava. Tottakai olotiloja tulee, mutta nekin ovat hyvin yksilöllisiä riippuen aikaisemmasta ruokavaliosta, elintavoista (alkoholi, tupakka, lääkkeet jne) sekä yleisestä terveydentilasta. Detox-viikko on tärkeä suunnitella ja ajoittaa oikein, sillä muuten se menee aivan varmasti metsään. Henkinen valmistautuminen on yhtä tärkeä, kuin aikataulun raivaaminen ja mehujen yms valmistelu tulevaan. Sen vuoksi olen ainakin itse kokenut detox-viikon usein hyvin hankalaksi toteuttaa. Näin syntyi ajatus kokeilla tätä omaa kehoa kuuntelemalla, luistamatta kuitenkaan lopputuloksesta. Tällä viikolla tehdään töitä ja joogaillaan, joten viikkoon kuuluu puhdistavien, energisoivien itsetehtyjen mehujen lisäksi lempeitä helposti sulavia ruokia, kuten smoothieita ja keittoja.

eeviteittinen_kombucha_puhdistamo_vatsanhyvinvointi_detox

Päivät 1-2

Hankin uuden mehukoneen, sillä olen jotenkin onnistunut hävittämään mehukoneemme teräosan muuton yhteydessä. Olen maanantaista asti valmistanut puhdistavaa vihreää mehua (inkivääri, lehtikaali, sitruuna, lime, kurkku, parsakaali, persilija, omena) ja syönyt selvästi normaalia vähemmän. Jaoin päiväni 3 ateriaan (ensimmäiset 2 päivää), sillä se toimii minulla kuin huomaamatta. Söin aamiaiseksi vihersmoothien, sillä aamut/aamupäivät ovat keholle puhdistautumisen aikaa. Ruokavaliolla voidaan tukea tätä luonnollista prosessia, aivan kuten esimerkiksi untakin voidaan tukea oikeanlaisella ruokavaliolla. Tiputin kahvin juontini (kaikkein vaikein) yhteen pieneen kuppiin päivässä ja koin jo ensimmäisen päivän iltana hieman päänsärkyä. Puhdistava mehu ja kofeiinin vähentäminen voivat saada tämän aikaan hyvinkin helposti. Tämä oli kuitenkin hyvin lievää. Seuraava ateria olikin myöhäinen lounas, jolloin söin ruokaisan salaatin kasviksilla ja kalalla. Illallisella söin puuroa ja marja-smoothien, tai vastaavasti toisen samantyyppisen lämpimän aterian.

Päivät 3-4

Tänään on detox-viikon kolmas päivä ja voin edelleen hyvin. Olen juonut tänään vielä yhden kupin kahvia, mutta pudotan kahvin huomisesta lähtien pois. Detox-viikko on itselleni aikaa, kun haluan päästä eroon/vähentää addiktiota aiheuttavista asioista, kuten sokerista ja kofeiinista. Näiden käyttö ja erityisesti tarve vähenee itselläni aina huomattavasti detoxin jälkeen. Myös turvotus lähtee nopeasti tämän aikana. Myös annoskoot tasoittuvat normaalille tasolle, joka vaikuttaa usein myös mielialaan, sekä jaksamiseen. Usein syömme enemmän kuin tarvitsisi. Tämän ihastuttavan tasapainon voi kuitenkin säilyttää hyvinkin pitkään, sillä viimeisimmän viikkoni vaikutukset näkyivät seuraavat kolme kuukautta!

Aamiaisella olen juonut itsetehtyä vihermehua ja lounaaksi tein aamulla valmiiksi vihersmoothien (lehtikaali, sitruuna, lime, pinaatti, mango, kookosvesi, maustamaton proteiinijauhe esim riisiproteiini, inkivääri, basilika, minttu). Juon vihermehua, sekä teetä päivän aikana ja illalliseksi nautin sosekeittoa. Kolmantena päivänä en ole treenannut lainkaan (töiden vuoksi), mutta neljäntenä päivänä ohjelmassa on lempeää joogaa, joka vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistumista kehosta. Myös sauna on erinomainen – ja siellä on ihanan lämmin! Kylmyyttä en ole vielä kokenut, mutta uskon sen tulevan myöhemmässä vaiheessa. Neljännen päivän ruokavalio tulee olemaan samanlainen, kuin päivä kolmosen. Olen tehnyt myös kuorintoja luonnonkosmetiikalla.

Olen ottanut suoliston kaveriksi myös yrttiteetä, Puhdistamon kombuchaa, premium viherjauhetta (sisältää myös maitohappoja), sekä puhdasta Aloe Veraa aamuisin tyhjään vatsaan. Myös maitohappobakteerit (Ohhiran OM-X maitohappobakteerit) ovat olleet käytössä normaaliin tapaan. Alkuviikon olen ollut hyvin aktiivinen töiden osalta, enkä ole kokenut ongelmia jaksamisen kanssa. Ainakin siis toistaiseksi menee todella hyvin tällä uudella kaavalla! Jos ideana on pystyä toteuttamaan lempeä detox myös arkena, lupaa tämä todella hyvää. Näiden hyötynä olisi myös ehdottomasti se, että näitä voisi toteuttaa useammin, kuin monia muun tyyppisiä ohjelmia.

eeviteittinen_lempea_detoxviikko

Katsotaan kuinka viikko etenee ja minkälaisia huomiota sieltä pääsen poimimaan. Kokoan myös ehdottomasti teille lisää vinkkejä oman Detox-viikon toteuttamiseen!<3

Ps. Detox-viikko voi olla tosi inspiroiva, love E