arki Blogi dieetti Fitness hyvinvointi Mieli ruoka Ruokavalio Terveys

Onko syöminen normaalia jos sitä pitää hallita?

Eeviteittinen_salatut_syomishairiot

Kaikki dieetit ovat haastavia. Kaikki sellaiset, joissa syödään miinuksilla. Kaikki sellaiset, joissa punnitaan ruokaa. Myös sellaiset, joissa täytyy syödä juuri sitä tiettyä asiaa, vaikka ei tekisi yhtään mieli. Kevät on täällä ja minusta tuntuu, että me suomalaiset emme enää yhtä hanakasti tavoittele sitä rantakuntoa, vaan pikemminkin haetaan oloa, jossa on hyvä olla. Hyvä olo on sisäistä, mutta se tarkoittaa myös ulkoista kuntoa, jossa ei tarvitse häpeillä. Ilmastonmuutoksen vietyä kaikki helteet pois Suomesta, ei rantakunnolla tee täällä yhtään mitään. Hyvin fiksusti ollaan siis tämä asia tässä näin ajateltu! Ei tehdä turhaa hommia.

Rantakunto on todella kunnianhimoinen tavoite, sillä sen saavuttaminen vaatii usein aina dieettiä ja runsasta liikuntaa. Inhimillisempänä vaihtoehtona näemme nyt tavan, joka ei aiheuta meissä totaalista sekoamista karkkihyllyllä. Se ei vaadi yöunistamme, sillä aamulenkille ei tarvitse herätä klo 6. Voimme nauttia syntymäpäiväjuhlista ilman omia eväsbokseja. Tämä suunta kuulostaa paljon järkevämmältä, seuraavaksi kerron miksi.

Jokainen elämäni aikana tekemäni dieetti on potkinut aina takaisin. Se on kuluttanut sisältä. Mieli joutuu jatkuvasti kieltäytymään, punnitsemaan, stressaamaan ja hallitsemaan. Se on valtapeliä, joka saattaa tuntua ihan hyvältä kun sitä tekee. Tuntuu että hallitset elämääsi todella hyvin. Jokainen päivä tuo onnistumisia jatkuvalla syötöllä ainakin syömisien ja treenien osalta. Vielä tavoitteen saavutettuaan saattaa mennä ihan hienosti, mutta se kaikkein vaikein vaihe omalle päälle on vasta pitkällä edessä. Tuo aika on nimittäin tuplat, tai jopa kolme kertaa sen mittainen, minkä itse dieetti vei. Palautumisvaihe. Ihan kun se dieetti ei olisi ollut jo täynnä muutoksia, itsekuria, itsensä haastamista ja kieltäytymisiä? Kuka jaksaa sellaista elämää ikuisesti? No ei kukaan. Urheilijat lihovat uran päätyttyä ja meillä taviksilla se tarkoittaa painon kanssa ikuista jojoilua. Ellet tee jotakin ihan toisin. Dieetit eivät ole elämän pituisia, mutta hyvät ruokailutottumukset ovat.Eeviteittinen_dieetit_hallittu_syominenEeviteittinen_blogi_onko_diettaaminen_jarkevaa

Olen tehnyt keholleni jotain sellaista, johon se ei olisi halunnut mennä omalla painollaan. Siksi lisäsin treenejä ja vähensin ruokaa. Kehityin hirveästi, enkä tekisi mitään toisin vieläkään. Onneksi tekeminen oli järjestelmällistä ja fiksua. Fitness-lajit ovat sitä. Sitä se ei kuitenkaan useimmiten ole kilpaurheilun ulkopuolella, vaikka toimet ovat usein samat. Vaikka en muuttaisi mennyttä,  haluaisin sen sijaan kertoa itselleni, että olo helpottaa. Kaikki loppuu aikanaan, myös se pohjaton nälkä ja ne huutavat herkkuhimot. En silti tiedä uskoisinko itseäni, sillä tuossa ajassa ne olivat niin hallitsevia, vaikka niitä kuinka pyrki vaimentamaan. Ne ovat siellä, sanoit mitä sanoit. Jossakin vaiheessa ne tulevat pintaan kaikilla.

Asiat näkee selkeästi vasta nyt, kun suorittavasta syömisestä on kulunut aikaa puolitoista vuotta. Yhtenä päivänä tajusin, ettei tee enää mieli kaikkea näkemäänsä. Jotain on tapahtunut, sillä ruokamäärät eivät ole enää niin isoja. Keho taitaa olla taas tasapainossa. Hormonitoiminta on tasapainossa. Treenaamista on sopivasti ja syön terveellisesti, mutta omasta tahdosta. Syön mitä milloinkin haluan, enkä koe jääväni yhtään mistään paitsi. En punnitse, vaan syön terveellistä ruokaa säännöllisesti. Olen myös puolittanut treenimääräni. Hyväksyn oloni ja kehoni sellaisena kuin se kunakin päivänä on. Eikä herkuista pullottava vatsa tunnu missään. Morkkiksia ei tarvitse tuntea tavallisessa elämässä.

Eeviteittinen_purehero_raakakakutEeviteittinen_blogi_onko_hallittu_syominen_normaalia

Mitkä ovat omalla kohdallani ne tärkeimmät, painonhallinnan kannalta tärkeimmät oppini?

  • Sopivat treenimäärät ovat yksi tärkeimmistä. Vähemmän on usein enemmän, myös sen kapean vyötärön kannalta. Monipuolinen liikkuminen on kaikkein tärkeintä
  • Oikeat annos-koot (nälän mukaan) ovat hyvin oleellinen osa painon tasapainoa
  • Ailahteleva mieli aiheuttaa sisäistä kaaosta, joka näkyy usein myös lautasella
  • Ei  ole olemassa “kiellettyjen aineiden listaa”. Jos syöt jäätelöä, syöt jäätelöä. Se oli se hetki ja todellakin ok
  • Kuuntele nälkää ja tiedosta kun olet kylläinen
  • Anna kehosi elää. Toisinaan elämän myötä (esim aktiiviuran päättyminen tai lapsen saaminen) painomme saattaa nousta, mutta löydämme kyllä aina takaisin omalle hyvän olon alueelle, kunhan se tapahtuu omaa itseään kuuntelemalla ja huolehtimalla oman hyvinvoinnin sudenkuopista
  • Älä koskaan määritä mitään painosi mukaan

Oma syömiseni ei ollut normaalia silloin, kun tein sitä  exel-taulukon mukaan. Eihän se voi olla! Silloin omia valintoja ei tehdä, eikä kehoa tarvitse sen suuremmin kuunnella. Se oli toki välttämätöntä lajissani ja kilpaurheilu vaatii asioita, jotka eivät ole normaaleja. Se opetti paljon, mutta myös sitä ilman täytyy pystyä elämään.

Tavallisten ihmisten ei tulisi jäädä jumiin ohjeisiin, jotka eivät heille kuulu. Syöminen joka on hallittua ja pilkun tarkkaa aina, ei voi olla normaalia. Sen sijaan uusien parempien tapojen oppiminen ja huonojen tapojen karsiminen ovat eri asioita. Pakonomainen syömisen hallitseminen jättää taakseen asioita, jotka me saamme itse poimia myöhemmin. Jos ei ole pakko, älä menetä omaa tasapainoasi, äläkä erehdy luulemaan, että löytäisit jotain täysin uutta ja upeaa itsestäsi kiristämällä jokaista ruuvia niin kireälle, ettei jää tilaa hengittää. Koska mikään ulkoinen ei tyydytä riittävästi, jos sisällä kiehuu. Ihan kaikkea sisäistä kitinää ei kannata vaimentaa;)

Voin kaikkein parhaiten nyt, vaikka en ulkoisesti olisikaan kovimmassa lihassa. Hyvinvointi on paljon sisäsyntyistä, johon vaikuttaa vahvasti myös ruokavalio. Pidetään meistä huolta niin, että voimme tehdä sitä ihan joka päivä. Jokainen päivä pitäisi tuntua siltä, että pitää peilikuvastaan ja siitä, mitä sisällä on.

Eeviteittinen_blogi_hyvinvointi_kesakunto

 

Tutustu uuteen ARKI-ruokavaliooni, joka antaa eväät parempiin arjen valintoihin ilman kaloreiden laskemista. Syömisen kuuluu olla hauskaa ja sen kuuluu tuottaa hyvää oloa ja mieltä. Uskon sinun onnistuvan kaikkein parhaiten valinnoilla, jotka olet itse oppinut ja valinnut. Kun sinulla on syy tehdä ja löydät omat tapasi toteuttaa asioita, on siinä resepti sinun hyvinvoinnillesi! ARKI-ruokavaliossa on mukana myös helppoja reseptejä, joista saat inspiraatiota uuden arkesi tueksi <3 Tutustu ARKEEN täältä.

 

-E <3

Vaatteet – Under Armour  / Kengät – Under Armor, HOVR