Treeni Yleinen

Fitness to Fatness?

Minifitness_fitness_mielipiteita

Nyt on ollut kovaa polemiikkia blogaajien keskuudessa siitä, onko Fitness-lajit hyvä vai huono juttu. Teiltä lukijoilta tuli paljon toiveita kannanottooni ja otinkin tästä kopin. Monet blogaajat ovat ilmaisseet omat mielipiteensä ja kunnioitan niistä jokaista. Kukin saa pitää mielipiteensä ja arvostakaamme niitä. On kuitenkin hieman hassua, kuinka juuri tätä lajia nostetaan pöydälle koko ajan. Varmasti muistakin lajeista löytynee hiertymiä, mutta ehkä tähän Fitnekseen on helppoa tarttua – joko tietämällä lajista tai tietämättä. Myönnettäköön, että ehkä “ulkonäkökeskeisyydellä” on jotakin tekemistä tämän asian kanssa.

Usein minusta tuntuu siltä, että kun lajia mollataan, tapahtuu se usein ympäristössä, jossa a. ei tiedetä lajista yhtään mitään tai b. sille ollaan vihaisia. Tällä jälkinmäisellä tarkoitan sitä, kuinka lehdistä voi lukea haastatteluita siitä, kuinka fitness pilasi jonkun elämän ja terveyden. Näitä on todella ikävä lukea, mutta myös tavallaan hyväkin. Asioista pitäisi puhua suoraan ja kaunistelematta. Mutta antaako nämä jutut sen kielteisen käsityksen niille ihmisille, joilla ei ole olemassa omaa näkemystä tai tietämystä lajiin? He eivät usein tule ajatelleeksi jutun taustoja, sillä niitähän muuten löytyy.

Minifitness_training

En oikein osaa itsekään sanoa, olenko lajin puolesta vai vastaan, sillä se herättää minussa niin paljon ajatuksia ja mielipiteitä. Luulenkin omien ajatuksieni jakautuvan puoliksi. Fitness on minusta edelleen hieno laji, oikein toteutettuna – kyllä se tosiaan on laji. Usein särähtää korvaan, kun sanotaan, että se ei olisi edes urheilua. Eihän siinä mitata esimerkiksi voimaa tai nopeutta? Monet putkinäköiset näkevätkin vain sen lavakunnon. Siinä kuitenkin mitataan jotakin! Nimittäin pitkän aikavälin fyysistä, sekä henkistä työtä, joka on joko tehty, tai jätetty tekemättä.

Viimeistä suoritusta ei tosin mitata muuten kuin ulkonäöllisesti – kuinka stailaus, tankkaus ja esiintyminen onnistuvat. Se on ikäänkuin se maali, joka vaatii muuten myös hieman hommia. Ei niille korkkareille vain hypähdetä, eikä se kroppa muuten kovin helpolla käänny niihin poseeraus-asentoihinkaan. Miettikääpä kuinka kauan tytöt pohtivat biksujen väriä ja lavalookkia, puhumattakaan niistä lukuisista kävelytunneista peilin edessä.

Dubai_minifitness_gym_training_Hilton Residence

Laji on osaltaan myös hyvin raadollinen. Olet treenannut kovaa ja saavutannut haluamasi kunnon. Et kuitenkaan pääse edes sijoituksille itse kilpailussa. Tämä kolahtaa varsinkin bikinissä. Bodyssä homma on hieman helpompaa määrittelyn osalta, mutta kropalle se voi olla erittäinkin kova sarja. Painon heittely ja dieetit ovat rajuja, kun taas bikinissä, kunto on yleisesti ehkä helpommin saavutettavissa. Muistutuksena että tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin – ne fyysiset ominaisuudet määräävät aika paljon. Mutta näin karkeasti. Kyllä kuka vain voi vetää itsensä bikinikuntoon ja mennä lavalle. Kysymys onkin ehkä siitä, kannattaako sinun? Jos kropan malli ja kunto muotoutuu sinulla luonnostaan, sopii se sinulle varmasti hyvin, etkä turpoa kisojen jälkeen 20 kiloa tai jopa enemmän. Jokainen tyttö tekee itse päätöksensä asiaan, mutta harkitsen todella tarkkaa pohtimista ja perehtymistä. Jos lähtökohdat ovat kunnossa, go for it.

Bikiniinkin hommia joudutaan paiskimaan. Otetaan esimerkiksi vaikka minä! Yläkroppani ottaa liiankin hyvin duunia vastaan, mutta taas tuo alakerta, joka on paljon tärkeämmässä roolissa, on sitten hankalampi. Sinne ei kerry lihasta samalla tavalla, joten myös sen työstämiseen vaaditaan enemmän työtä, sekä aikaa. Olen aina ajatellut takapuoleni olevan paras puoleni. Totuus kuitenkin paljastui tässä dieetin lopulla – jäljelle jäikin mini pylly, joka on toki söpö, mutta auttamattoman pieni. En pärjäisi tällä kunnolla noiden kovien bikinisarjalaisten kanssa 😉

IMG_9078

Mutta kuten tässäkin lajissa, myös muissa voit epäonnistua. Yhtälailla voit ottaa harmillisen varaslähdön juoksussa ja pelisi on pelattu. Kunnolla ei ole enää väliä. Tässä lajissa takana on paljon työtä, sekä myös valmisteluja. Jos valmistelut menevät reisille, voi homma lössähtää siihen. Harmi, mutta kuuluu lajiin. Lajin tietynlainen raadollisuus pitäisi sisäistää ennen lavalle steppaamista.

Mistä näitä tyttöjä sitten oikein sataa, joiden kropan pettävät ja laji tuhoaa heidän terveyden? Koska buumi oli räjähdysmäinen, myös floppeja tulee kaatosateena. Body-kisaajien terveyden romahtaminen ei edes ihmetytä minua, mutta he ovat varmasti tietoisia lajin vaaroista ryhtyessään siihen. Onneeksi on myös niitä, jotka purkittavat tämän homman oikein nätisti. On myös hyvä, että näistä terveyden romahduksista puhutaan julkisesti ja avoimesti. Usein kuitenkin jätetään asioita kertomatta, joilla on lopputuloksen kanssa paljonkin merkitystä. Doping. Sitä käytetään ja paljon. Kuinka projekti on ylipäätänsä toteutettu, vaikuttaa paljon lopputulokseen.

Minifitness_training_capetown

Usein kompastuskivinä on myös se, että tähän hommaan lähtee tytöt, jotka päättävät muuttaa elämänsä yhdellä iskulla. Tsadaa! Elämäntapamuutos, jonka ainut ajatus on seistä lavalla kauniina kiiltelevissä Ariel biksuissa ja kikkarakäkkärä tukassa. Mikset voisi vain toteuttaa parempia elämäntapoja ilman mitään kisoja? Ainakin tästä olisi hyvä aloittaa ja pohjaa ja tietämystä rakentaa näin. Jos kroppasi ei ole tottunut liikkumaan, etkä ole vienyt sitä äärirajoille aikaisemmin, on hyvin mahdollista että terveytesi sanoo itsensä irti. Näillä ketkä ovat liikkuneet läpi elämänsä, on tottakai erilaiset lähtökohdat.

Fitneksestä puhutaan usein ulkonäkökeskeisenä lajina. Varmasti se on myös osaksi sitäkin, mutta luuletteko, että sitä kannattaa harrastaa sen pienen hetken takia? Se vuosienkin mittainen taustatyö ei nimittäin ole lainkaan sellaista. Se on raakaa työtä, ilman glitteriä. Ehkä kynsistä sitä saattaa löytää, mutta ei mistään muualta. Haluan jokaisen kisalavalle haluavan pohtivan tätä. Sopiiko oma elämäntyylisi tähän lopulta kuitenkaan? Joudutko luopumaan liiasta, itsellesi tärkeistä asioista ainoastaan kisojen vuoksi? Osalle tämä on elämäntapa, toisille ei.

IMG_5909

Toteustavatkin vaihtelevat. On näitä ajatusmalleja, että vedetään kisakuntoon vaikka väkisin. Ei kuunnella kropan viestejä ja pusketaan sitä eteenpäin vaikka väkisin. Ei hyvä. Siksi kannattaa myös miettiä tarkkaan oman valmentajan valintaa, kohtaavatko ajatusmallinne vai eivät. Sitten on se fiksu malli, jossa ykkösenä olet sinä, ei kisat – enkä sano, että kisakuntoon pääsemisessä pitäisi lepsuilla. Mennään kropan ehdoilla, toki sitä haastaen, mutta myös kunnioittaen.

Suosittelen seuraamaan lajia ja tutustumaan siihen. Tee pohjatyötä myös oman kroppasi kanssa ja opi kuulostelemaan omaa itseäsi ja kehoasi. Vain sinä voit tuntea itsesi ja hyvinvointisi täysin. Valmentajalla menee aikaa tuntea kehosi! Meillä on yksi kroppa, jota ei kannata pilata. Arvostakaamme tätäkin lajia, sillä se on täysin omanlaisensa.

 Tässä hieman minun mietteitäni asiaan -E