Bikini Fitness dieetti elämäntapa Elämäntyyli Fitness Flunssa hyvinvointi Lisäravinteet Mieli Motivaatio Muodonmuutos Ostoskassi Palautuminen Proteiini ravitsemus Saliharjoittelu Terveys Treeni

Liikkujan lisäravinteet osa II

*Kaupallinen yhteistyö; SportyfeelMinifitness_liikkujan lisäravinteet

Tässä osiossa jatketaan liikkujille soveltuvien lisäravinteiden oikeaoppista hyödyntämistä – Mitä varten tuotetta käytetään ja koska sitä kannattaisi käyttää? Lisäravinteiden ajatushan oli täydentää terveellisen ruokavalion runkoa, eikä varsinaisesti korvata mitään. Lisäravinteista voidaan hakea myös lisäboostia kehoon tai jaksamiseen. 

Glutamiini – aamuisin ja iltaisin (Glutamiini C-vitamiinijuomajauhe)

Glutamiinia on hyvä nauttia erityisesti tyhjään vatsaan, sillä se muodostaa suojan suoliston pintaan, joka taas vaikuttaa suoliston kunnon ylläpitämiseen ja hyvinvointiin. Siksi sitä usein suositellaankin vastustuskyvyn parantamiseen ja flunssaisena otan sitä usein isompia annoksia pitkin päivää. Monesti alkavat flunssat onkin taltutettu tällä keinoin! Glutamiini on kehon oma aminohappo, joka on lihasten, solujen ja aivojen polttoainetta. L-Glutamiinia tarvitaan kaikista aminohapoista eniten. Erityisesti suolisto, aivot ja lihakset hyötyvät L-Glutamiinilisästä.  Urheilusta aiheutuva lihasstressi kuluttaa kehon glutamiinivarastoja erityisesti lihassoluissa, jonka vuoksi glutamiinilisä on varsin paikallaan. Dieetillä glutamiini auttaa tasaamaan energiansaantia vähähiilihydraattisessa dieetissä ja edistää energian saantia vaihtoehtoisista lähteistä. Käytän glutamiinia itse aamuisin tyhjään vatsaan ja monesti nautin sitä myös iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Minifitness_sportyfeel_glutamiini

Latausjuoma – ennen treeniä (Pre-Workout Boost-latausjuoma Maku: lemon)

Latausjuomat eli laturit valmistetaan kehoa piristävistä ainesosista, jonka ideana on parantaa treenin tehoa ja nostaa treenin aikaista jaksamista. Latausjuomat edesauttavat saamaan lihaksiin painetta treenin aikana, jota kutsutaan usein lihaspumpiksi. Latausjuomiin on usein lisätty c-vitamiinia, joka toimii myös yhtenä piristeenä, mutta myös parantaa samalla immuunipuollustusta. Laturit boostaavat verenkiertoa, jonka vuoksi saatat tuntea kihelmöintiä käsissäsi tai muualla kehossasi. Beeta-alaniini on usein tämä pistelevä syypää, mutta siitä usein tuntee tuotteen tehoavakin – se ei kuitenkaan ole ainut signaali jolla voi rodeta toimiiko tuote omassa käytössä vai ei. Se mikä tuote kullekin sopii riippuu paljon omasta toleranssista, mutta kannattaa aloittaa pienemmistä määristä ja kokeilla muutamia eri merkkejä. Treenilatureita en suosittele jatkuvaan käyttöön, vaan nautittavaksi esimerkiksi silloin kun tuntee olonsa tavallista väsyneemmäksi. Myös dieetillä käytän laturia, mutta esimerkiksi offilla vain harvoin.

Minifitness_lisäravinteetMinifitness_treeni ja ravintolisät

Treenin aikana juotava juoma (On-time Stamina- juomajauhe Maku: Lemon)

Treenijuoman ajatus on auttaa jaksamaan koko treenin läpi mahdollisimman tehokkaasti, mutta samalla myös auttaa lihasmassan kehityksessä ja palautumisessa treenin jälkeen. Treenin aikana nautittavat juomat sisältävät välttämättömiä aminohappoja (EAA/BCAA), jotka imeytyvät  kehoon nopeasti. Toki jos hikoilee treenin aikana paljon, auttaa intra-juoma tasapainottamaan kehon suolatasapainoa. Intrasta löytyy monia eri makuja ja merkkejä. Osasta maistuu helposti aminohapot läpi ja kovan treenin aikana saattaa röystäyttää normaalia enemmän. Itse en käytä treenin aikana juotavaa juomaa kuin silloin tällöin, mutta tiedän monia joiden vakiovarusteisiin juoma kuuluu päivittäin. Juoman ajatuksena on siis myös estää treenin aikaista lihasten hajoamista, jota kutsutaan myös kataboliseksi tilaksi. Tämä voi olla paikallaan pitkissä treeneissä, jotka kuluttavat kehoa voimakkaasti ja tavallista pidempään. 

Kreatiini – aamuisin ja ennen treeniä (Kreatiinimonohydraatti C-vitamiinijuomajauhe)

Kreatiinia löytyy luonnostaan kehostamme, mutta sitä voidaan nauttia myös ravintolisänä tuomaan kehoon lisää kestävyyttä. Suurimpaan osaan meistä kreatiini vaikuttaa positiivisesti voimatasoihin ja on siksi varsin hyvä lisä lihasmassan kasvatukseen ja voimatasojen ylläpitämiseen esimerkiksi dieetillä. Kreatiini sitoo nestettä kehoon, joten paino voi nousta käytöstä hieman, mutta putoaa kyllä nopeasti käytön lopetettuasi. Riittävä kreatiini lihaksissa nopeuttaa myös työsarjojen välissä olevaa palautusaikaa, sillä lihaksilla on riittävästi kreatiinia käytettävänä. Kreatiinista kannattaa pitää myös välillä taukoa, sillä toleranssi kasvaa käytön myötä.

Minifitness_sportyfeel Minifitness_Sportyfeel_lisäravinteet

Lisäravinteita saa nykyään monipuolisesti ja tarjontaa on paljon. Lidl, josta on tottunut hakemaan kasviksia ja ruokavalion perustarpeita, on laajentanut valikoimaansa myös Sportyfeel-ravintolisiin. Liikkuja voi tänä päivänä yhdellä kauppareissulla hoitaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tuotteet ovat myös varsin edullisia verrattuna erikoisliikkeiden hintoihin, joten valikoimista löytää jokaisen tason liikkuja varmasti itselleen kaiken tarpeellisen.

Tsemppiä ja tehoa treeneihin – E <3

Kuvat – Kira/ Blond Rivets