arki Asuminen Blogi hyvinvointi koti ja sisustus

Pientä pintaremonttia

Kun ostimme uuden asuntomme, oli ajatuksena todella vain maalata muutama seinä. Noh, arvaatte varmaan jo kuinka tuossa sitten oikeasti kävi? Kun vanhasta talosta uusii jotakin, joutuu uusimaan samasta tilasta aika paljon muutakin, sillä viereinen vaalea sävy näyttääkin jo ihan kulahtaneelta uuden pinnan vieressä. Remontoitiin kuuluu myös aina vakiona muutama yllätys, johon ei ole osannut laskea erikseen budjettia. Meillä meni lopulta uusiksi koko asunnon (ylä- ja alakerta) seinäpinnat, jotka jokainen tasoitettiin ensin ja sen jälkeen joko maalattiin valkoisella, tapetoitiin tai maalattiin + käsiteltiin struktuurilla.  Yläkerrassamme oli Aino Aaltosen suunnittelema Saima-parketti, jonka kohtaloa pohdimme todella paljon. Koivuviiluinen lattia oli meidän makuumme hieman tunkkainen yhdistettynä alkuperäisen 70-luvun puukaton kanssa. Minulla oli ehdoton vaatimus säilyttää tuo upea katto, koska se oli niin loistavassa kunnossa ja toisi taloon erikoisempaa tyyliä. Myös talon muut puiset yksityiskohdat, kuten portaikon alkuperäiset puut, sekä yläkerran alkuperäiset puuovet, olivat entisöintiä vaille täydelliset tähän kokonaisuuteen.

Kaadoimme yläkerrasta pitkän rivin vaatekaappeja, jotta saimme yläkerrasta mahdollisimman avaran ja valoisan. Pieni käytävä tuntui hassulta, vaikka vaatteiden säilytyksestä joutuisikin luopumaan senkin uhalla. Kun kaapit lähti, alta paljastui upea alkuperäinen mosaiikkiparketti – tämän olisin halunnut säilyttää! Vanha lattia oli kuitenkin kokenut sen verran kovia, että sitä ei pystytty pelastamaan. Olin kaavaillut asuntoomme vaaleaa lattiaa, sillä sillä saadaan helposti lisää valoisuutta ja tilan tuntua ottaen huomioon puukaton, joka laskee tilan korkeuden tuntua jo itsessään. Monen eri vaihtoehdon ja kokeiluiden jälkeen päädyimme Sika Comfort floor-lattiaan. Tämä on yleisimmin käytetty julkisissa tiloissa, sillä se on varsin kestävä ja helppo puhdistaa. Sen etuna oli myös lattian joustavuus, jolloin se tuntuu miellyttävältä jalan alla. Se myös vaimentaa askeleiden ääniä, joka näkyy meillä koirien tassujen suhinana – niin söpöä! Team suhinatassut. Lattia on myös lämmin ja saumaton! Kestävyys ja puhdistettavuus oli ehdoton koirataloudessa. Värivaihtoehdoissa olisimme voineet myös miksata eri värisävyjä, mutta menimme varmalla valkoisella. Tämän etuna on myös se, että sen voi aina uudelleen pinnoittaa mikäli käyttöikä joskus alkaa näkyä. Tämä on todella pitkäkestoinen vaihtoehto, joka sopii meille.

Alkuperäinen kuparitakka alakerrassa luo ihanaa tunnelmaa

Kylpy- ja WC-tilojen osalta pääsimme helpolla, sillä päätimme pitää ne sellaisenaan – Nämä tilat kaipasivat kuitenkin totaalisen puhdistuksen, mutta siihen ei riittänyt mikään siivouskerta (tätä kyllä yritettiin). Meillä oli hyvää kokemusta Hohde-pinnoituksesta edellisen asuntomme kanssa ja päädyimme laittamaan saman pinnoitteen myös tämän asunnon kylpytiloihin, sekä WC-tiloihin. Tämä on laatta ja saumapintoihin asennettava suojapinnoite, joka muuttuu osaksi käsiteltävää materiaalia, eikä se näy lainkaan. Hohde-pinnoitus hylkii likaa ja pinta on pelkällä vedellä putsattavissa. Tämä säästää niin rahaa, luontoa, kuin vaivaakin huomattavasti, sillä pinnoitus kestää 30 000 pesukertaa pelkällä vedellä.  Laattapinnat saumoineen ovat nyt kuin uudet ja erittäin helppoja puhdistaa. Eron voi hyvin huomata ennen- ja jälkeen kuvista erityisesti saumojen ja kalkkikertymien osalta. Lasipinnoissa käsitelty pinta hylkii pesuaineita ja likaa ja pysyy siksi puhtaana+helposti puhdistettavana. Meillä oli paljon kalkkijäämiä ja shampoosta jääneitä laikkuja kaakeleissa, sekä lasipinnoissa, jotka saatiin Hohde-pinnoituksella puhdistettua. Tilat ovat kuin uudet ja pääsimme selvästi edullisemmalla kuin uusien päivittämisellä. Myös puhtaana pito on nyt älyttömän helppoa! Kaikkea ei todellakaan tarvitse aina uusia.

ENNEN JA JÄLKEEN HOHDE-PINNOITUKSEN

Uusi asuntomme on todella ihana ja viihdymme täällä todella hyvin – varsinkin nyt, kun mitään remontoitavaa ei enää ole:D Ainoa asia mitä todella kaipaan vanhasta asunnostamme on poreamme, jonka hankimme vanhan asuntomme pihaan (hankimme sen täältä). Yritin puhua Teemua ympäri ennen myyntiä, että otetaan allas tänne uuteen mukaan (nämä ovat liikuteltavissa), mutta ei se suostunut siihen millään. Kuuma poreallas varsinkin kylmillä keleillä oli niin luksusta! Allas on myös edullinen ja helppo ylläpidettävä, joten sinällään se ei olisi ollut mikään kustannuskysymys. Ehkä tämä vielä ajan kanssa menee läpi, kuten meni koirankin hankinta;) Poreallas on ihana ja nopea tapa rentoutua pitkän päivän päätteeksi ja se aidosti rentouttaa koko kehoa. Koen sen olevan kodin luksustuote, jolla voidaan helposti panostaa omaan hyvinvointiin ympäri vuoden. Onko teillä jotain muita asioita MOST WANTED-listalla, jotka koette tuovan selvää hyötyä omaan hyvinvointiin kotioloissa? Nyt ollaan vietetty ennätyksellisesti eniten aikaa kotona ja moni on panostanut kotiin aikaisempaa enemmän.

Rakastan sisustamista, mutta en itseasiassa vaihtele kodin sisustusta tänä päivänä enää juurikaan. Teen pitkäkestoisia hankintoja, jotka kestävät kulutusta ja katseita. Panostan paljon kotimaisuuteen ja laatuun, joka näkyy siinä, ettei uusia kalusteita tms tarvitse kovinkaan usein ostella. Nyt teimme kuitenkin hieman isomman päivityksen olohuoneen osalta, sillä vanha sohva oli kulkenut matkassa 7-vuotta. Kaipasin väriä ja persoonallisuutta kotiimme ja halusin kuitenkin samalla kunniottaa vanhan talon henkeä modernilla twistillä. Ruosteinen Babe-sohva löytyi ISKU:n valikoimasta, samoin Orion TV-taso ja Skye-sohvapöytä. Kalusteet ovat paikoillaan, joten päivitystä tulee tapahtumaan enää sisustustuotteiden suhteen. Uudet koristetyynyt ja taulut ovat onneksi kohtalaisen pientä tässä kokonaisuudessa! Ne ovat kuitenkin sellaisia, jotka tulevat eteen jossakin vaiheessa.

Yksi tärkeimmistä elementeistä täällä on ehdottomasti valo ja lamput. Niiden avulla pystytään tekemään tiloihin suuria muutoksia niin polttimon, kuin itse valaisimenkin avulla. Kannattaa kuvata video ja ottaa kuvia koko asunnon ilmeestä, kun lähtee valaisinkaupoille. Näin ainakin itse koen onnistuvani parhaiten valinnoissa ja kokonaisuuden hahmottamisessa. Hankin kaikki meidän valaisimet valaisin Grönlundin tehtaanmyymälästä, joka sattui sijaitsemaan ihan lähellä meitä. Tämä oli fiksuin päätös ikinä, sillä sieltä löytyy lääniä ja valaisimia aivan mielettömästi!

Love, Eevi