arki Blogi hyvinvointi Motivaatio treenaaminen Valmennus

Oikea treenimuoto takaa motivaation

eeviteittinen_oikea_treenimuoto_takaa_motivaation

Syksy saapuu ja salit täyttyvät. Nyt on taas aika pohtia sitä mihin hankkisi jäsenkortin, tai mitä lajia alkaisi harrastamaan. Jotenkin sitä mennään usein vain tottumuksella ja painellaan salille. Tai sitten mennään sinne mikä on nyt IN. Jos kysytään miten treeni salilla meni, on vastaus hyvin usein “ihan ok”. Miksi? Koska fiilis voi olla hieman sellainen ettei olisi tehnyt juuri mitään. Harvassa on se porukka, jotka treenaavat oikeasti kovaa salilla. Usein fiilis ei syty sen vuoksi, ettei ole mitään syytä, suunnitelmaa tai aitoa innostusta. Tehdään koska kaikki muutkin. Onko sellaisessa tekemisessä oikeasti mitään järkeä? Salikortti jää alkuinnostuksen jälkeen vain pölyttymään kaapin perälle.

Vaikka jokin asia olisi kuinka trendikästä, ei se tarkoita sitä että sinun pitäisi. Jos vihaat lenkkeilyä, miksi kävisit lenkillä? Sama pätee ihan kaikkeen treenaamisessa – kannattaako sinne mennä jos se ei tunnu hyvältä? Trendeistä viis, kannattaa kuunnella mikä parantaisi sinun elämänlaatuasi. Uskaltakaa tänä syksynä löytää oma juttunne. Sieltä se motivaatiokin löytyy.

En ole käynyt tekemässä puhdasta salitreeniä enää yli vuoteen, mutta olen treenannut kovaa, laadukkaasti ja monipuolisesti muuten. En tehnyt tästä mitään tietoista päätöstä, vaan se tuli oikeastaan vähän huomaamatta. Toiminnallinen treenaaminen on aina ollut hauskaa ja saan siitä enemmän onnistumisia kuin salilla. Siihen kytkeytyy myös vahvasti aerobinen kestävyys, jota harjoitan nykyään hyvin eri tavalla kuin ennen. Minua ei saisi enää millään tekemään viikottain salihiittiä crossarilla, tai kahden tunnin salitreeniä yksin kuulokkeet päässä. Joskus se oli se juttu, nyt on ihan muut jutut arvokkaita.

eeviteittinen_blogi_treenisyksy_motivaatiolista

Kroppa reagoi hyvin eri tavoin salitreeniin ja toiminnalliseen, vaikka molemmissa saavutetaan sekä lihastyö, että aerobinenkunto. Kummassa minä sain ne kuuluisat paremmat tulokset? Suoranaisesti näitä ei voi treenaamisessani verrata, sillä salitreenini oli muokkaavaa ja se pyöri kilpailemisen ympärillä. Tavoitteet asetettiin sen mukaan, mitä keho tarvitsi. Oliko se enemmän V-mallia selkään, lisää muoto pakaraan, vai tiukempaa keskivartaloa. Nyt kaikki tuntuu niin siistiltä, kun mikään tekeminen ei keskity ulkoiseen. Kaikki keskittyy siihen miten keho toimisi kaikkein parhaiten. Mistä tulee hyvä mieli ja mikä haastaa sopivasti. Jos on kuitenkin pakko valita, pidän kehostani nyt enemmän. Rakastan kunnon hikeä, joka ei aina todellakaan tarkoita toiminnallisessa tekemisessä mitään rääkkiä. Salilla siitä nauttiminen vaati nimenomaan juuri sitä. Rääkkejä jaksaa vain muutaman viikossa.

Treenit ovat nyt monipuolisempia, sillä voin tehdä paljon kestävyyttä vaativia harjoituksia, jotka ovat omaa alaani. Lihaskestävyys ja hapenottokyvyn äärirajoille painaminen on aina kiehtonut. Saan siitä valtavasti kiksejä. Plussana koen myös koko kehon liikuttamisen, sekä sen että lihasryhmistä ei tarvitse välttämättä pitää taukoja. Salitreenien jälkeen kun ei kyennyt muutamaan päivään edes kunnolla kävelemään. Kovan salin jälkeen olo oli seuraavana päivänä usein todella tahmea ja kroppa huusi lepoa – sitä kuitenkaan saamatta.

Kaipaan tälle “kovalle tekemiselle” myös vastapainoa ja siksi rakastan joogan tuomaa tasapainoa. Pyrin tekemään sitä muutaman kerran viikossa ja huomaan aina eron omassa olemisessa (lihaskireydet, mieli ja stressi). Pää tuntuu käyvän aina jonkinlaisen puhdistusohjelman tunnin aikana. Jooga vaikuttaa myös positiivisesti kehonkuvaani.

eeviteittinen_voihyvin_syksy_treenivinkit

Yksi isoin motivaattorini viimeisen vuoden on ollut yhdessä treenaaminen. Olen kuluttanut omat patterini loppuun niin pitkään yksin puurtaneena. Rakastan ryhmässä treenaamista ja erityisen motivoivaa se on silloin, kun kaverit ovat kovempia kuin minä itse. TFW Turku on ollut pelastukseni, sillä se on ollut usein henkireikäni. Omaa haastetta on luonut myös paikkakunnan vaihdos, jolloin myös ystäväpiirit ja sosiaaliset suhteet ovat olleet pyöreä nolla. Urheilu on aina tuonut ihmisiä yhteen ja saanut aikaan paremman elämänlaadun, niin se teki nytkin. Urheilu on tuonut elämääni niin paljon hyvää, ettei sen voimaa voi mielestäni ylistää riittävästi.

Vaikka pakaralihakset ovat pienentyneet, on fyysiikka kokonaisuudessaan parantunut. Myös voima on kehittynyt salitreenin pois jättämisestä huolimatta. Huomaan pystyväni tekemään samoilla painoilla edelleen liikkeitä, vaikka en ole tehnyt niitä vuoteen. Räjähtävyys, nopeus ja erityisesti kestävyyskunto on parantunut huimasti toiminnallisen treenin myötä, vaikka ei se huono ole ollut kilpailuaikoinakaan. Liikkuvuus ja koordinaatio ovat myös huomattavasti parempia.

Molemmissa (sali vs toiminnallinen) on puolensa, mutta jos motivaation säilymisestä puhutaan, on paljon helpompi säilyttää se ryhmässä kuin yksin. Myös treenit joissa ehtii katsoa kelloa on aina huono merkki. Sen sijaan treenit, joissa aika tuntuu menevän todella nopeasti ovat usein niitä parhaimpia ja tehokkaimpia. Silloin on kivaa! Se että on kivaa vaikuttaa motivaation, joka taas vaikuttaa jatkuvuuteen.  Salitreeni sopii ihmiselle, joka tykkää treenata yksin. Jos taas rakastaa ryhmän painetta, sekä kannustusta, kannattaa ehdottomasti hakea tänä syksynä itselleen sopiva treeniryhmä. Siinä piilee nimittäin vastaus siihen sitoutumiseen ja motivaation säilymiseen.  Treeneistä ei kehtaa olla pois, eikä sitä halua jäädä mistään paitsi.

eeviteittinen_camp2018_turku_syksy_treeniryhma

Tämän kesän Ville Rintalan vetämä Camp 2018 on ollut yksi parhaista, sillä se on ollut täynnä haasteita, onnistumisia ja elämyksiä. Olemme tyttöjen kanssa suunnitelleet omaa treeniryhmää, jotta saisimme ylläpidettyä tämän saman meiningin myös talven yli! Tästä lähtikin sitten myös ajatus siihen, että jatkamme Villen kanssa Campin vetämistä yhdessä. Nyt ryhmä ei tosin koostu urheilijoista, vaan ihan meistä tavallisista treenaajista. Campilla yhdistyy nopeus, liikkuvuus ja voimaharjoittelu. Ryhmä starttaa jo 4.9, treenit ovat kolme kertaa viikossa iltaisin ja camppi kestää 1kk, mutta ryhmässä voi jatkaa aina halutessaan. Nyt jos sellainen kiinnostaa, kannattaa laittaa oma ilmoittautumislappu ja kyselyt sisään ville.rintala@tfwturku.fi. TURKU, nyt pysytään aktiivisina! Toivottavasti nähdään.

MOTIVAATIOLISTANI

-Treenaa ryhmässä jossa vallitsee positiivinen ja kannustava ilmapiiri. Kun treenit ovat aikataulutettuja, niihin tulee mentyä

-Valitse itsellesi toimivin ajankohta. Itselleni paras aika treenata on heti herättyäni, sillä koen päivän starttaavan aina paremmin

-Kuuntele kehon fiiliksiä. Kannattaako tänään mennä nyrkkeilemään, vai joogaan rauhoittumaan?

-Älä ylitreenaa. Se polttaa lopulta motivaatiosi, sillä väsymyksestä seuraa aina laiskistumista tai jopa turhia vammoja/rasituksia/lihasjumeja, jopa ylensyöntiä

-Pidä mieli virkeänä monipuolisuudella

-Älä skippaa treenejä turhien syiden vuoksi. Sen jälkeen harmittaa aina

-Pyhitä lepopäivät

-Muista myös oikeanlainen ravinto! Se ylläpitää suorituskykyäsi ja takaa kehityksen/palautumisen

 

Superia treeniviikkoa <3 -E