hyvinvointi Motivaatio Palautuminen Saliharjoittelu Terveys treenaaminen Treeni Venyttely

Liikkuvuus osana suorituskykyä

Minifitness_liikkuvuus_harjoitteleminenTeemme paljon asioita saadaksemme suorituskykyä paremmaksi. Treenaamme enemmän, syömme paremmin, mittaamme untamme ja ravaamme hierojalla. Monet palaset ovat kohdallaan, mutta usein unohdamme ne kaikkein yksinkertaisimmat asiat. Yksi niistä on liikkuvuus. Sen vaikutus suorituskykyyn ja hyvään oloon on kiistaton.

Meistä jokainen tietää, että ennen treeniä pitäisi lämmitellä. Mutta se onkin eri asia, kuinka jokainen motivoituisi oikeasti tekemään sen oikein? Minulla on siihen aika hyväkin vinkki, joka toimii myös itseeni. 

Kohdennettu lämmittely vähentää vammariskiä ja valmistaa lihaksistoa, verenkiertoa ja hermostoa tulevaan treeniin. Se valmistaa myös mieltäsi, joka on taannoisen kirjoituksenikin mukaan ehkä se tärkein työkalu. Yksinkertaistettuna, suorituskykysi nousee! Jotta kohdennettu lämmittely tuntuisi mielenkiintoiselta ja motivoivalta, kannattaa siitä tehdä hauskaa. Tee yksinkertaisia liikkeitä jotka parantavat liikkuvuutta, mutta pidä huolta myös sykkeen noususta. Hyvä alkulämmittely on todella tärkeä suuntaviiva sille, millainen tulevasta treenistä tulee – tehokas vai tehoton?

Tänään tehdessäni liikkuvuutta parantavia harjoituksia kyykkytreeniä varten huomasin innostuvani ihan hirveästi liikkuvuuden paratumisesta. Nyt ajattelet, että siinähän kestää ikuisuus? Itseasiassa ei kestä. Liikkuvuutta on mahdollista parantaa HETI ja sen vaikutus itse treenissä näkyy myös HETI. Kannustankin sinua panostamaan laadukkaaseen lämmittelyyn aina ennen treeniä! Erityisen tärkeänä pointtina nostaisin rangan liikkuvuutta parantavat harjoitukset, sillä se on koko kehomme tukiranka. Jos ranka on jumissa, vaikuttaa se heti liikkuvuuteen ja voimantuottoon puhumattakaan muista ongelmista.Minifitness_lammittely_liiikkuvuuden parantaminen

Ota lämmittelyyn mukaan toiminnallisuutta. Hyödynnä kuminauhoja, palloja, TRX-naruja, keppiä, seinää tai oman kehon painoa! Kokeilin Procedos-treenialustaa osana alkulämmittelyä ja se on kieltämättä toimiva keksintö. Liikkuvuus hioutuu nopeasti paremmaksi.

Keho on 15-30 minuutin lämmittelyn jälkeen paljon valmiimpi treeniin niin keskittymisen, kuin voimantuotonkin kannalta. Alkulämmittelyssä kannattaa tehdä myös liikkeitä, jotka matkivat itse treenissä tehtävää liikettä. Tällöin hermosto on valmiimpi kunnon jumppaan! Alkulämmittelyssä käytettävän tehon kannattaisi olla noin 50 % verrattuna treenisuoritukseen.

Kun lämmittely on kohdennettua ja tehokasta, on myös aineenvaihdunta kovassa käynnissä koko treenin ajan. Et siis välttämättä tarvitse aerobisia laitteita lämmittelyyn, eikä se yksinään ole sitä tehokkainta mahdollista lämmittelyä. Sen kaveriksi olisi hyvä yhdistää treeniä tukevaa lämmittelyä.

Oman liikkuvuuden parantaminen on yksi todella tärkeä osa kehittymistä! Jos paikat on jumissa, ei yksinkertaisesti treenikään mene samalla tavalla perille ja myös lihaksen repeämisriski kasvaa. pitäkää huolta kunnollisesta lämmittelystä ja nimenomaan kohdennetusta, liikkuvuutta parantavasta lämmittelystä.

Liikkuvuuden parantamisen voi aloittaa tältä seisomalta! Ei tarvitse odotella viikkoja, jotta siinä kehittyisi. Liikkuvuus paranee toistojen ja lämmitettyjen lihasten kautta. Mikä tärkeintä, tehkää siitäkin hauskaa;) 

Loistavaa treenipäivää -E