arki dieetti elämäntapa Elämäntyyli hyvinvointi Laihtuminen Makeanhimo Mieli Motivaatio onnellisuus ravitsemus Ruokailu Saliharjoittelu Stressi terveellisyys Terveys treenaaminen Treeni

MIELIHALUT KURIIN

img_9947Ihmisen mieltä ei voi pakottaa. Ei edes silloin kun puhutaan omasta hyvinvoinnista. Eikö kuulosta hieman järjettömältä asialta, koska kyseessähän on elämäsi tärkein henkilö ja sinun terveytesi? Tuo kaikki on kuitenkin täysin totta. Kerron sinulle miksi.

Oletko koskaan epäonnistunut karkkilakossa tai jäänyt sohvalle makaamaan treenien sijaan? Minä olen. Käytännössä en ole silloin kyennyt pakottamaan mieltäni tottelemaan. Olen saattanut sen sijaan avata suklaalevyn ja halunnut unohtaa sen mitä olisi oikeasti kannattanut tehdä. Huomenna saatan potea kovanlaatuistakin morkkista, mutta entä sitten? Treenaan huomenna kovempaa. Sitten minä otan taas itseäni niskasta kiinni. Uskon että myös sinä olet kokenut tämän useammin kuin kerran. Se on sallittua. Se on inhimillistä ja osa elämää. Mutta olennaisinta on kuinka pystyt pitämään nämä hallinnassasi. Ovatko ne sinun päätäntävallassasi vai  mielihalujesi tuulettimessa?

On kuitenkin tärkeää tiedostaa miksi mieli tekee meille joskus asioita, jotka eivät ole meille hyväksi. Miksi se tekee meidän puolesta huonompia valintoja, vaikka olisimme vakaasti päättäneet toisin. Osaan näistä pystymme vaikuttamaan, mutta tämä vaatii joidenkin asioiden muuttamista, kunhan vain luomme itsellemme sopivanlaiset pelisäännöt. Se ei tarkoita tiukkaa armottomuuta itseään kohtaan. Se tarkoittaa sitä kuinka paljon on hyvä itseltään odottaa ja missä menee vaatimusten raja?

Omat huonot valinnat ovat vähentyneet radikaalisti vuosien saatossa, vaikka ote on löystynytkin. Valinnat tulevat helpommin ja automaattisemmin, ihan ilman pirujen huuteluakin – mutta kyllä nekin joskus olkapäälläni istuvat. Joskus voitan, toisinaan en. Tärkeintä on tasapainon löytäminen.img_9944

Jokainen tunne ja mielihalu kannattaa ottaa vastaan ja hyväksyä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sitä pitäisi totella. “Apua, en saisi ajatella tai tuntea näin” – Todennäköisesti kun muutat ajattelutapaasi siitä, että jokin olisi kiellettyä, tapahtuu muutos. Ajatusta, tunnetta ja mielihalua kannattaa hetki tarkastella ja kuunnella. Sitten voit itse päättää mitä sille teet tänään. Jokaista mielihalua ei ole tarkoitus toteuttaa, kuten ei jokaista ajatustakaan päässäsi. Herkkuhimojen hallitsemattomuus saattaa usein johtua myös käsittelemättömistä tunteista tai tapahtumista. Haemme jotakin, joka helpottaisi oloa hetkeksi. Tästä kierteestä ei pääse ulos kuin käsittelemällä ne vaikeimmatkin tunteet ja olotilat askel ja hetki kerrallaan.

Kun halutaan voida paremmin, aloita siitä mihin mielesi on oikeasti valmis. Se mitä se on sinun kohdallasi määräät sinä itse. Lenkkeiletkö kaksi kertaa viikossa, vai syötkö joka ilta terveellisen iltapalan? Ota asia kerrallaan ja lähde rakentamaan omaa hyvinvointiasi pala palalta. Siinä piilee onnistumisen jyvänen! Kun kylvät näitä jyviä tarpeeksi sinne tänne, huomaat kasvattaneesi ajan myötä kokonaisen puutarhan. Et ole pakottanut mieltäsi muuttumaan 360 astetta, vaan sen yhden asteen kerrallaan. Niin minäkin tein ja se matka on kestänyt vuosia. Mieltä tulee työstää rauhassa ja lempeästi.

Ota jokainen mielihalu ja tunne tarkasteltavaksi, äläkä turruta tai välttele niitä. Asiat ja tunteet haluavat nousta aina uudelleen pintaan, joka saattaa jälleen katkaista sen kamelinselän. Valitse siis hyväksyvä, itseäsi kuunteleva tie <3img_9936

Onnistumisia ja hyvää oloa viikkoosi -E

Paita ja kengät – Adidas / Farkut GT