arki Blogi hyvinvointi onnellisuus Perhe ja suhteet

Mikä puolisossa ärsyttää?

eeviteittinen_blogi_perhe_parisuhde_mika_arsyttaa

Vaikka kuinka ihana oma puoliso olisikin, ja vaikka kuinka valloittavia persoonia me itse olisimme, meissä jokaisessa on valitettavasti ärsyttäviä piirteitä. Mikä meitä niin ärsyttää oikeasti? No esimerkiksi se, ettei ihana hanipupu millään suostu heräämään aamuisin. Kello soi ja soi. Lopulta ainoa joka oikeasti sängystä nousee olet sinä, vaikka oma kellosi ei olisi edes vielä soinut. Illalla ihmetellään, kuinka sänkyyn pitäisi päästä “jo” ennen puoltayötä.

Kylpyhuone muistuttaa yhtä isoa pyykkikoria. Märkää sellaista. Saunassa haisee samalta, kuin jääkiekkojoukkueen pukukoppi. Päätät jättää niin suihkun, kuin saunankin tänään välistä. Ripustat omat treenivaatteesi kuivumaan kuivatustelineeseen, joka aikoinaan hankittiin juuri sitä varten. Mietin, kuinka ison kuivatustelineen oikeastaan tarvitsisimme?

Iltaisin pimeä ja viileä huone on parasta mitä tiedän. Haluaisin nukkua kylmässä, mutta toinen rakastaa lämpöä. Väittelemme, voisiko tänä yönä ikkunan jättää auki? Ei kuulemma voi, koska muuten tulee kipeäksi. Minä en saa unta, koska hikoilen. Ilma on tunkkainen. Toinen kuorsaa. Ärsyttää. Jopa uni appini on sitä mieltä, että en nuku riittävän laadukkaasti. Se tallentaa jopa sinun kuorsauksen äänet, joita mielelläni soitan sinulle seuraavana aamuna.

Partakarvat lavuaarissa. ARGH. Kyllä te tiedätte.

Mutta mikä minussa ärsyttää? (varmaan monikin asia, mutta näistä olen tietoinen…) Kerään esimerkiksi vaatteeni vaatehuoneen tuolin päälle ja tämä pino kasvaa viikon aikana kohtalaiseksi. Minusta tämä on lähinnä fiksua, sillä vaatteet ovat yhdessä paikassa, eivätkä ympäri asuntoa. Puolisostani tavaroiden ripottelu sinne tänne on parempi vaihtoehto, joka saa minut kävelemään perässäsi.

eeviteittinen_koti_blogi

En kuule mitään, jos katson elokuvaa. Kykenen sulkemaan halutessani kaiken epäolennaisen, kuten kysymyksesi “tehtäisikö ruokaa” tai “miksi olet taas tiputellut rappusiin niin paljon hiuskarvoja?” Niimpä, miksi me naiset teemme sitä?

En pysty nukahtamaan, jos puhelimesi valo vilkkuu vieressäni. Ihmettelet kuinka näin himmeä valo voi häiritä minua? Yritän vetää peiton silmieni eteen, mutta en saa henkeä, sillä se peittää myös nenän ja suun. Odotan puolituntia. Valo sammuu ja voin nukahtaa, ellet sitten ole ehtinyt aloittaa kuorsausta kahdessa minuutissa.

Sinä haluat katsoa turhia ohjelmia aina iltaisin. Huutokauppakeisari ja Salkkarit ovat lempiohjelmiasi ja minä en voisi turhempaan aikaani käyttää. Muutenkaan en halua käyttää rentoutumistani TV-ohjelmiin, vaan katson mielelläni elokuvia, dokkareita ja sarjoja netti-TV:n kautta. Niihin liittyvä tunnekokemus on mielestäni vahvempi ja ne imaisevat mukaansa ihan toisella tavalla. Jos kumpikaan ei koskaan taipuisi, sinä asuisit alakerrassa ja minä yläkerrassa.

Yläkertamme on ihanan valoisa! Rakastan avata kaikki sälekaihtimet auki, sinä taas rakastat pitää kaikki verhot kiinni. Pimeys on parasta mitä kotona tiedät. Minä taas valitsin alunperin koko asunnon sen perusteella, kuinka paljon valoa siellä on. Ikuinen kiistelyn kohde.

Nämä asiat voivat tuntua SUURILTA toisinaan, mutta nyt kun näitä tässä tarkastelee, tuntuvat “ongelmat” kohtuullisen mitättömiltä. Jos ketuttaa, kirjoita oma lista – parasta tietysti on, jos saat myös puolisosi mukaan tähän. Purkakaa nämä ja pohtikaa, onko nämä oikeita ongelmia, joista kannattaa ärsyyntyä? Kuten sanottu, kukaan ei ole täydellinen ja jokaisella on ärsyttäviä tapoja – ainakin toisen mielestä. Väsyneenä kaikki tuntuu isoilta.

Ärsyynnymme ja saatamme saada aikaan riidan joskus pienistä asioista. On itseasiassa tutkittu, että arjen kotityöt ovat yksi suurimmista stressitekijöistä perheissä. Tiskikoneen tyhjentäminen, pyykkien peseminen, siivoaminen, koiran lenkittäminen, lapsien vieminen tarhaan. Mistä asioista olisi mahdollista päästä parempaan sopuun? Onko teillä työnjako hyvä ratkaisu? Entä siivojan hankkiminen kotiin kerran viikossa? Millaisia ratkaisuja teillä on takataskussa?

Ps. älkää ärsyyntykö viikonloppuna 😉 <3

-Eevi

Photos – Puurovisuals