Blogi hyvinvointi Mieli Motivaatio onnellisuus Perhe ja suhteet Terveys

Pelon kohtaaminen ja sen voittaminen

samsung-12muokattu

Elämä on yhtä pelkojen vuoristorataa. Vaikka olen kohdannut elämäni aikana paljon omia pelkojani, jää jotkut pelot itseltään huomaamatta. Ne pelot elävät varjoissa, tunteissa ja traumoissa. Siksi niitä voi olla vaikea havaita, ymmärtää, tai edes selittää itse. Jokainen pelko näkyy käytöksessä ja kehossa reaktioina. Joskus se voi saada polvet tutisemaan, joskus taas se voi saada aikaan vatsan kääntymään ylösalaisin. Se voi saada meidät raivon valtaan, tai itkemään vuolaasti. Sanotaan, että pelot tulisi kohdata. Helpommin kuitenkin sanottu kuin tehty. Osaa omista peloistani ymmrrän ja pystyn myös valitsemaan, aionko tehdä asialle jotain. Mutta kuten meiltä jokaiselta, myös minulta löytyy pelkoja, joita ei olekaan niin helppoa käsitellä. Ei ainakaan ennen kuin ymmärrämme niiden olemassaolon ja tunnistamme ne. Käsittelen tänään näistä niitä arkisia, jotka helposti rajoittavat elämäämme. Ne ovat usein niitä, jotka haluamme myös kohdata ja käsitellä, mutta emme tiedä miten.

Pelko on olemassa ainoastaan mielessämme ja meillä on voima päästä sen yli

Jotkut peloista ovat syntyneet lapsuudessa koettujen asioiden seurauksena ja meillä jokaisella on niitä. Yksi ristiriitaisimmista peloistani on esiiintyminen ja siihen liittyvät tunteet. Olen nimittäin pienestä saakka esiintynyt, mutta silti jotkut esiintymistilanteet ovat ahdistavia. Rippikirkon puhe, koulun presentaatiot, sekä puheet illanistujaisissa – aivan kammottavia. Nämä kaikki ovat aiheuttaneet hikikarpaloiden valumista polvitaipeeseen asti. Olen jännittänyt aina esiintymistä, mutta silti esiinnyn paljon työkseni. Kuinka tämä on oikeasti mahdollista? Lapsena en pelännyt, koska lapsen mieleni oli avoin, puhdas ja viaton. Sitä ei oltu turmeltu, eikä vahingoitettu elämän toimesta. Pelkoni on syntynyt varmasti joskus nuoruudessani tilanteesta, jossa koin jotakin, mikä muutti kokemukseni.

samsung-6

Kohtaan tämän pelkoni aika usein, eikä se koskaan lähde pois. Avainsanana onkin ollut minulle pelon hyväksyminen ja sen käsitteleminen. Se on hälvennyt vuosien saatossa siitä, että juoksen pakoon siihen, että tiedän pystyväni käsittelemään sen aiheuttamat tunteet. Mokaamisen pelko on monelle meistä niin suuri, että se estää meitä tekemästä. Se poistuu sillä, että joskus mokaa. Silloin huomaa, kuinka se ei olekaan niin vakavaa. Useinkaan muut eivät näitä edes muista, saatikka huomaa lainkaan. Toistot ovat ainoa keino päästä eroon mistä tahansa pelottavalta tuntuvasta arkisesta asiasta. Ikä tuo myös varmuutta, sekä keskeneräisyyden hyväksymistä. Sitä kypsyy siihen, että mokia sattuu meille jokaiselle. Joten miksi en pitäisi luentoa? Miksi en esittäisi tanssinumeroa? Miksi täydellisyys ja virheettömyys olisi hienoa? Inhimillisyys ja aitous herättävät ainakin minussa paljon enemmän tunteita kuin tämä ensimmäinen. Totuus on, että kukaan ei ole yhtä armoton ja vaativa,  kuin meidän oma mieli. Sitä kannattaa todella työstää, jotta se ei hallitse sinua väärin perustein.

Itsevarmuus rakentuu myös sillä, että uskallamme kohdata asioita, jotka pelottavat

Mielikuvaharjoittelusta on ollut myös paljon apua. Myös Life Coachingin metodit ovat todella vahvoja ja voimaannuttavia pelkojen käsittelyssä. Pelon kohtaaminen on ehkä yksi eniten voimaannuttavista kokemuksista, sillä ne ovat isoimpia mörköjämme! Huomaamme pystyvämme ja selviydymme. Siitä kokemuksesta syntyy fiilis, että pystyn mihin vain! Siksi onkin hyvä, että näitä uskaltaa myös toistaa useammin. Mörkö muuttuu pienemmäksi jokaisen kerran jälkeen. Meillä on kyky selviytyä.

Meidän tulisi kuulla kehuja ja rohkaisuja kohdatessamme näitä omia pelkojamme. Ne auttavat todella paljon uskaltamaan ja kokeilemaan uudestaan. Kyse ei ole edes siitä, että aina onnistuisi, vaan siitä, että haluaa kehittyä paremmaksi. Tiedä kykysi ja sisäinen voimasi! Meissä on juuri niin paljon, kuin uskallamme. Pelot voivat syödä meidän potentiaalia, tai sitten ne voivat tuoda sen kaiken upeuden esiin. Me itse päätämme, kuinka elämän kohtaamme.

samsung-7

Jos kaipaat itse apua oman pelkosi kohtaamiseen vaikka esiintymisen suhteen, pysyhän kuulolla. Tulemme järjestämään yhdessä muiden Life Coachien kanssa valmennuksia, joissa pääset työstämään omaa pelkoasi itsesi kanssa turvallisesti ja varmoin tuloksin. Voit seurata Elämyspuun tapahtumia täältä.  Meidän tulee oppia ymmärtämään ensin, jonka jälkeen pystymme käsittelemään ja kohtaamaan kaikki edessämme olevat haasteet. Mieli luo niitä, kysymättä meiltä ensiksi.

Jotkut pelot ovat helpompia. Minulla oli paha autolla ajamisen pelko, sillä en uskonut osaavani tarpeeksi hyvin. Tämä sama pelko liityy moneen muuhunkin pelkotilaan, sillä vaadin itseltäni liian usein täydellistä suorittamista. Autoilun pelkoni on lähtenyt ja olen tänä päivänä hyvä kuski! Kuinka tämä sitten tapahtui? Tämä pelkoni liittyi vain siihen, ettei toistoja ollut tarpeeksi. Myös tilanteilla on väliä. Kun uskalsin kohdata, huomasin selviytyväni. Pelkoni oli ollut turha, johon mieleni silti uskoi vahvasti. Tänä päivänä rakastan autoilua ja ajamista. Se edustaa minulle vapautta, itsevarmuutta, sekä itsenäisyyttä. En pelkää sitä enää.

Kaikki meistä pelkäävät ja jännittävät. On sinun päätös annatko niiden hallita, vai kaivatko esiin oman tahdonvoimasi ja rohkeutesi

Pelot eivät aina näy ulospäin. Itselleni on ollut lohduttavaa kuulla useilta ammatikseen esiintyviltä, kuinka heitä jännittää aina yhtä paljon. Olen itse kokenut jännityksen hyvänä asiana, kunhan se on hallittavissa siten, että se ei estä toimintaa, tai suoritusta. Jännitys olkoon kevyempi aste pelosta. Pelko on tila, joka on usein lamaannuttava ja elämää estävä. Näitä kahta ei pidä sekoittaa keskenään.

Kysy itseltäsi tänään; mitä minä pelkään ja miksi? Mitkä tilanteet, tai asiat taas jännittävät? Kirjoita ne ylös ja tarkastele, mitä pelkoja sisältäsi löytyy. Mitä haluat kohdata ja mistä päästä yli?

samsung-10

Love, Eevi

Kuvat – Puurovisuals