Elämäntyyli Flunssa kehonhuolto Motivaatio ravitsemus Treeni Tuoteselosteet Yleinen

Pöpöjen taistelu

Syksy_minifitness

 

Pöpöt ovat taas vallaneet maamme. Kylmyys tekee tuloaan ja vaatteita saa pukea kyllästymiseen asti. Omaan terveyteen tulisi keskittyä taas enemmän ja kehon immuniteettia tulisi huoltaa. Millaiset taistelu eväät kuuluvat minun syksyyni? Paljon vaatetta, treeniä, lepoa, kehonhuoltoa ja ne todella tärkeät – Ravintolisät. 

Sinkki

Sinkki on välttämätön normaalille kehitykselle ja kasvulle. Osan sinkistä saamme ravinnosta (viljavalmisteet, maitovalmisteet ja liha), mutta usein sitä saadaan kuitenkin liian vähän. Sinkki auttaa vastustamaan infektioita ja edistää yleistä vastustuskykyä – Tämä on tärkeää kylminä aikoina! Sinkki edesauttaa myös hiuksiasi, kynsiäsi ja ihoasi pysymään terveinä. Sinkki ei myöskään varastoidu, joten sitä tulisi saada riittävästi päivittäin. Jos flunssanoireet yllättävät, kannattaa sinkkiä nauttia runsaampi määrä – Aamulla voi olla että flunssa on selätetty. Sinkki osallistuu noin 90 entsyymin toimintaan ja auttaa solujen muodostumisessa.

 

womens health 6

 

Magnesium

 Magnesium osallistuu solujen energiantuotantoprosessiin, jossa proteiineista, rasvoista ja hiilihydraateista vapautuu energiaa. Lihasten ja verisuonten toiminta vaatii magnesiumia. Magnesiumia pidetään stressimineraalina, koska sitä tarvitaan stressihormonien, kuten adrenaliinin ja noradrenaliinin, muodostumiseen ja toimintaan. Jos stressi tai väsymys aiheuttaa liiallista ärsytystä ja hermostuneisuutta, magnesiumin saantia on aihetta lisätä.

Magnesiumin puute ilmenee lihasten voimattomuutena ja erilaisina kouristuksina, joista lievimpiä ovat suonenvedon kaltaiset tilat. Itselläni suonenvetoja esiintyy usein öisin, mikäli en ole saanut tarpeeksi magnesiumia. Nykyään niitä ei juurikaan esiinny, sillä nautin magnesiumlisää. Magnesium parantaa lihasten voimantuottoa ja hermotusta, sekä parantaa myös happotasapainoa ja sokeriaineenvaihduntaa. Siksi magnesiumlisää suositellaan varsinkin paljon liikkuville.

Parhaita magnesiumin lähteitä­ ravinnossa ovat kokojyvätuotteet, mantelit, pähkinät, auringonkukansiemenet ja kuorimattomat seesaminsiemenet. Eläinkunnassa magnesiumia on muun muassa pikkukaloissa, juustoissa ja jonkin verran lihassa.

 

da-mo-1513 (1)

 

Omegat

Omega-rasvahapot ovat välttämättömiä solujen rakentamiseen. Omega-3- ja omega-6-rasvahapot toimivat hermoston ja aivojen rakennusaineina ja vähentävät myös kudosten tulehdusreaktioita. On tärkeää saada niitä ruokavaliosta, koska keho ei pysty tuottamaan tällaisia rasvahappoja. Hyvä keino varmistaa näiden riittävä saanti, on nauttia Omega3-kapseleita (katso purkin kyljestä paljonko tuote sisältää mitäkin). Myös erittäin hyvä ja laadukas tuote on Udo’s Choice Ultimate oil blend. Myös kalaa on suositeltavaa syödä viikossa useamman kerran. Nämä vaikuttavat positiivisesti myös aineenvaihduntaan!

 

Omega-3-6-Fats

 udos-1-421x451

 

Maitohappobakteerit

Maitohapot ylläpitävät suoliston tasapainoista bakteerikantaa, tehostavat ravintoaineiden imeytymistä ja lisäävät vastustyskykyä. Flunssani vähentyivät huomattavasti aikoinaan, kun lisäsin päivittäiseen käyttöön maitohappobakteereja. Myös vatsan oikuttelut vähentyivät huomattavasti. Lue pakkauksesta suositeltu vuorokausiannostus. Maitohappoja on erilaisia, joten suosittelen panostamaan myös laatuun. Esimerkiksi Life-myymälöissä myydään kylmässä säilytettäviä laadukkaita kapseleita. 

 Hand on belly

 

C-Vitamiini

C-vitamiini suojaa soluja, sekä lisää virkeyttä ja parantaa vastustuskykyä. Ylimääräinen C-vitamiini poistuu virtsan mukana, joten vaaraa yliannostuksesta ei ole. C-vitamiinia ei kannata välttämättä nauttia illalla (niinkuin useat muut ravintolisät), sillä se saattaa piristää joitakin yksilöitä.

 

da-mo-2222

 

D-Vitamiini

D-vitamiini parantaa immuunipuolustusjärjestelmää ja vähentää infektiosairauksien riskiä. Esimerkiksi toistuvien flunssien ja elimistön alhaisen D-vitaminipitoisuuden yhteydestä on tutkimusnäyttöä sekä Suomesta että Yhdysvalloista. D-vitamiini yhdessä kalsiumin kanssa vahvistaa myös luustoa. Pimeinä aikoina hyvä annostus on 20-50 mikrogrammaa, sillä auringosta emme sitä valitettavasti pimeään aikaan juuri saa.

 

summer

 

Glutamiini

Omassa palautusjuomassani on glutamiinia, mutta sitä myydään myös erillisenä jauheena. Glutamiini saattaa ehkäistä flunssan syntymistä. Otan tämän käyttöön juuri syksyisin, sillä olen todennut sen positiivisen vaikutuksen. Glutamiini tukee lihasten kasvua, sekä  imeytyy nopeasti. Sen nauttiminen treenin jälkeen edistää myös palautumista. 

 

motivation_minifitness

 

 Purkeissa suositusmäärät ovat meillä Suomessa usein ilmoitettu liian alhaisina. Varsinkin paljon liikkuvat, nauttivat usein purkkien suosituksia suurempia määriä. Yhdysvalloissa määrien suositukset ovat isompia, kuin meillä Suomessa. Ravintolisien suosituksista kiistellään ja keskustellaan paljon. Itse olen nostanut annosta omien tuntemuksien mukaan, hieman yläkanttiin perinteisistä Suomalaisista suosituksista. Jos tunnen oloni flunssaiseksi, nostan määriä hieman. Yleensä itse suosin vahvempia ja laadukkaampia valmisteita. Hyvään laatuun kannattaa näissä satsata! Kurkkaa purkin kylkeen, hintakin kertoo usein paljon. Solgarin tuotteet ovat yleisesti mielestäni tosi hyviä.

Olen vihdoin myös huomannut, kuinka tärkeää hyvä uni on. Luulin joskus nukkuvani hyvin, mutta nyt kun kotiimme saapui uusin tulokas, ymmärrän sen merkityksen elämässäni. Oikeanlainen sänky, sileät lakanat ja laadukkaat peitteet ovat nyt kotimme kruunu. Se on paras paikka mitä tiedän! (myös koiramme Lolan mielestä) Joka aamu, voisin jäädä tuon pehmeän vuoren väliin ja lukea siellä piilossa Zlatania. Suosittelen todella lämpimästi panostamaan unen laatuun – Myös tuuletus ja pimennysverhot ovat suositeltavia! TV ja muut ylimääräiset virikkeet pitkittävät nukahtamista usein, joten lue mieluummin jotakin – Rauhoitut paremmin ja pääset nopeammin uneen kiinni. 

 

love-sleep-19

 

Pysykäähän terveinä ystävät! Oikein ihanaa syksyä -E