Elämäntyyli hyvinvointi Mieli Motivaatio ravitsemus Terveys Treeni TV

Tulevaisuuden lapset

Minifitness_Craft_outfit

Olen kauhuissani. Samaan aikaan kun monet nuoret eivät ole kiinnostuneita syömästään ravinnosta tai liikunnan hyödyistä ja ilosta, osa ylisuorittaa jonkun muun vaatimuksia täyttäen. Törmäsin dokumenttiin “Laihdutushullut äidit”, jossa äidit pakottavat lapsensa tiettyyn kaavaan. He määräävät lapsensa syömiset ja liikkumiset. Heillä on päässään tietty muotti, jonka he haluavat lapsensa täyttävän. Tämä oli varsin shokeeraavaa ja sai niskavillani nousemaan. Kumpi näistä on huonompi vaihtoehto; Se että lapset kököttävät sisällä ja syövät roskaruokaa, vai se, että he elävät terveellisesti pakotettuina siihen?

Mielestäni sellainen vanhemman määräysvalta on täysin hullua ja siihen tulisi puuttua! Lapsen tulisi saada itse valita millä tavalla hän liikkuu. Terveellisiin valintoihin on helppo ohjata lasta ilman, että hän kokisi joutuvansa luopumaan mistään. Tarjoa vaihtoehtoja, anna kokeilla ja maistaa eri asioita. Rajoittaminen on pahinta mitä voi tehdä, sillä sellaisesta jää aina jäljet ja seuraamukset. Puhumattakaan siitä, että lapsi tai nuori laitetaan dietille?!? 

Kannustaminen on eri juttu, kuin toisen elämän hallitseminen ja määräysvallan pito. Edes vanhemmilla ei ole mielestäni oikeutta dokumentissa esiintyneeseen tapaan hallita lapsensa painoa ja ulkonäköä. Mietin miten nämä nuoret suhtautuvat kaikkeen aikuisena? Ongelmia on luvassa ja paljon. Millainen äiti-lapsisuhde mahtaa olla valloillaan nyt ja myöhemmin?Minifitness_Outfit_blackwhite Minifitness_Nike_shoes

Aikuisien tehtävä ei ole luoda lapsille ja nuorille muotteja, vaan päinvastoin tukea, kannustaa ja antaa vaihtoehtoja. Vanhemmat voivat antaa hyvää esimerkkiä omalla toiminnallaan, mutta eivät lopulta voi päättää mitään lapsen puolesta. Jokaisella vanhemmalla on oma  toiveensa siitä, mitä toivoisi omalta lapseltaan. Se miltä oma lapsi näyttää tai mistä hän on kiinnostunut, ei ole lopulta vanhemman päätettävissä. Hän voi ainoastaan päättää tukea omaa lastaan. Kukin kasvaa omaan muottiinsa ja niin sen kuuluukin mennä. Usein vanhempien malli kuitenkin jollakin tapaa opitaan ja terveelliset elämäntavat voidaan sisäistää jo nuorena mikäli tämänkaltainen malli vallitsee kotona.

Dokumentissa äiti kertoo tyttärelleen mitä hän saa syödä ja paljonko hänen tulee painaa. Jos painossa on pysytty ja äiti on tyytyväinen, saa tytär syödä perunamuussia ja nakkeja. Jälkiruokaa hän ei kuitenkaan saisi aterian korkean rasvapitoisuuden vuoksi.

Tytär viettää syntymäpäiviään ja tarjolla on tottakai herkkuja! Herkut ovat kuitenkin kiellettyä tyttäreltä ja hän ei niihin saa koskea. Ne ovat vain vieraille. Jos hän haluaa syödä jotakin extraa, tulee hänen tehdä tietty määrä punnerruksia tai vatsalihaksia. Silläkö se äiti ajattelee että kalorit kuluu ja että tämä metodi on laihuuden salaisuus? Aivan päätöntä.

Tytär on kaunis ja hoikka ja varmasti pysyisi normalipainoisena tavallisella kotiruoalla ja normaalilla nuoren aktiivisuudella. Tyttären ei tarvitsisi herätä aamukuudelta aamulenkille vaan hän voisi harrastaa lapsen tavoin asioita, joista hän pitää oikeasti. Lapset tarvitsevat myös muita lapsia ympärilleen. Aikuisten maailmaan ehtii kyllä myöhemmin mukaan, kun on sen aika. Lapsuutta ja nuoruutta tulisi vaalia niin kauan kuin siihen on mahdollisuus. Elämän velvollisuuksia ehtii suorittaa ihan tarpeeksi aikuisena.Minifitness_Black_outfit_sport Minifitness_Craft_Jacket_sport

Olen itse innoissani äitiydestä. Haluan tulevaisuudessa lapsia ja ainut toiveeni on, että he ovat terveitä. Toivon antavani vanhempana heille rakkautta, huolenpitoa, neuvoja ja viisautta. Toivon toki heidän omaksuvan terveelliset elämäntavat, mutta en voi hallita heidän valintojaan. Voin ainoastaan antaa heille esimerkkiä ja toivoa heidän omaksuvan liikkunnan ilon ja suhteellisen terveelliset elämäntavat.

Lapset ja nuoret ovat tulevaisuus ja heihin pitää panostaa. Tärkein lähtee mielestäni kotoa. Tuki, kannustus ja avoimuus ovat tärkeitä nuoren kasvutielle

Kuvat – Kira/Blond Rivets

Takki – Craft

Housut – Casall/ Similar here*

Kengät – Nike Air Max Thea

*Addlink/mainoslinkki