arki Elämäntyyli hyvinvointi Mieli Motivaatio onnellisuus Terveys treenaaminen Treeni

Hyvinvointisi kustannuksella

Minifitness_hyvinvointi_haglofsJoskus törmäämme tilanteeseen, jossa meidän on pakko luopua hetkellisesti jostakin. Asioiden priorisointi on joskus välttämätöntä, yksinkertaisesti esimerkiksi aikataulullisista syistä. Usein vetoomus on työt. Mistä silloin usein karsitaan? Liikunnasta. Liikunnasta, josta saat energiaa ja uskoa parempaan huomiseen. Hullua!

Vaikka liikkumisen lukemattomat hyödyt ovat täysin tiedossa, napsahtaa tämä kuitenkin usein ensimmäisenä pois. Pakko vielä hieman järkeistää. Päivässäsi on tunteja 16 – 8 työlle ja 8 vapaa-ajalle (plus vielä se 8 unelle). Siitä tuntimäärästä tarvitset 20-60 minuuttia omalle hyvinvoinnillesi (+- 10 PROSENTTIA). Sen oman itsensä liikuttamisen kuuluisi olla kaiken jalusta! Se on parasta stressipurkua mitä voi vain olla. Sen jälkeen on aina parempi mieli ja huominen näyttää jo paljon positiivisemmalta. Lopetathan tämän karsimisen jo heti tänään?

Minifitness_snowboarding_salomon
Laskutakki HAGLÖFS skade / Kypärä ja Lasit SALOMON

Joskus rankan elämäntilanteen iskiessä päälle on varsin luonnollista ettei tee mieli liikkua. Silloinkin se usein kannattaa hetkellisestä angstista tai väsymyksestä huolimatta. Tiedätkö miksi? Koska usein se tauko venyy ensin viikoiksi ja sitten kuukausiksi. Jopa vuosiksi. Silloin jonakin päivänä joutuu väistämättä heräämään tilanteeseen, jossa oma keho ahdistaa. Se stressi onkin sitten aidosti vähän rankempi juttu ja vaatii paljon työtä.

Koko jaksamisemme ja hyvinvointimme lähtee sisältäpäin ja kehoa ei tulisi koskaan laiminlyödä. Se on kuitenkin se ainut ja oikea työväline tätä maailman menoa vastaan! Se voi olla vahva ja lannistumaton, sinä päätät sen. Elämä ei tunnu lainkaan niin raskaalta liikkuvassa kehossa.

Minifitness_haglofs_winter
Pipo HAGLÖFS / Takki ARCTERYX

Tein itsekin joskus sen virheen. Pysähdyin liian pitkäksi aikaa. Siinä kävi juuri niin, että havahduin pahaan olooni pitkän treenitauon jälkeen. Keho ei tuntunut omalta, vaan täysin vieraalta. Tuntui että olin vain väsyneempi ja jatkuvasti huonolla tuulella. Ei ollut henkireikää johon purkaa yhtään mitään. Tästä oppineena, en enää koskaan kiireestä huolimatta laiminlyö omia treenejäni. Priorisointi on muuttunut ja tämä kallis hikinen tunti on varattu loppuelämäksi.

Väsymys ja univelka on stressin, sekä työkiireiden lisäksi varsin yleinen perustelu liikunnan skippaamiselle. Olen nähnyt tämän liian monta kertaa, eikä se vielä koskaan ole ollut kannattavaa “perusteluista” huolimatta. Jos keho on kovin rasittunut ja väsynyt, voit liikuttaa sitä hieman lempeämmin. Reipas kävelylenkki ulkoilmassa on jo paljon parempi! Muista siis vaihtoehtojen määrä ja unohda huonot perustelut. Muuten saat perustella itsellesi koko lopun elämääsi. Sinä et huijaa kuin itseäsi ja terveyttäsi – sekin tosin kolkuttaa oveasi myöhemmin, jos tämän kallisarvoisen tyypin laiminlyö liian usein.

Elätkö sinä hyvinvointisi kustannuksella?

-E <3