arki Bikini Fitness dieetti elämäntapa Elämäntyyli Fitness hyvinvointi Kauneus Kilpaurheilu kisakausi Mieli Motivaatio Terveys treenaaminen Treeni

HARRASTAJA VAI URHEILIJA

minifitness_adidassuomi_fitnessathleteSuomen Fitnessurheilun ry:n toimintaa ja lajia pyritään kehittämään eteenpäin koko ajan. Maailmalla lajia arvostetaan, koska se on ollut pinnalla pitkään ja isosti. Lajin vaatimuksia ymmärretään ja kovia urheilijoita arvostetaan. Heihin panostetaan. Lajitietämys Suomessa on vielä kohtalaisen kehnoa, erityisesti valtamediassa. Sen otsaan on helppo painaa jos jonkinlaista mediaseksikästä lappua toisen perään. Sillä halutaan mässäillä. Meitä lajin parissa työskenteleviä tämä harmittaa ja ottaa päähän. Tekisi tässä kisavalmisteluiden aikaan sanoa päin naamaa, että tuu kattomaan ja tee ite perässä! Lajia voi harrastaa helposti, mutta kuinka helppoa lajin toteuttaminen ja eläminen on urheilijalle?

Ammattimaista tekemistä näkyy valtamediassa ehkä yksi prosentti kaiken sen muun myllytyksen velloessa ympärillä. Otsikoissa keikkuu lajin harrastelijat, joille on sattunut jos jonkinlaista ikävää terveydellistä vastoinkäymistä. Onneksi sieltä löytyy myös poikkeuksiakin. Laji on vaarallinen – niin on, harrastelijoille. Niille, jotka ajattelevat lajia vain pintapuolisena, oman elämänsä tuhkimotarinana. Itseasiassa ihan perkeleen vaarallinen.

Lajin urheilijat tekevät töitä pitkäjänteisesti. Tässä lajissa on kuitenkin kohtalaisen vaarallista nimetä itsensä urheilijaksi. Tämä siksi, että sinua tullaan väheksymään Suomessa. Tämän seikan muuttumiseen tulee menemään vielä vuosia. Laji kehittyy ja myös sen toiminta Suomessa kehittyy. Urheilijoita muovautuu ja harrastelijat jatkavat lajissa toki myös edelleen. Olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa että harrastaja ja urheilija ovat kaksi täysin eri asiaa. Toisen harrastus pyörii muun elämän ehdoilla, urheilijan elämä pyörii lajin ehdoilla. Siinä tekemisessä, edellytyksissä ja myös seurauksissa on suuri ero. Harrastelijan ja urheilijan erottaa toisistaan psyyke.minifitness_suomen_fitnessurheilu_bikinifitnessminifitness_eeviteittinen_fitnessathlete Edes lajin kovat tekijät Suomessa eivät välttämättä kykene olemaan urheilijoita, vaikka haluaisivat ja omassa ajatusmaailmassaan sitä edustaisivatkin. Salilla saat olla, mutta jos kävelet kultamitalli kaulassa ravintolaan, sinulle vain tuhahdellaan – kyllä, olen kokenut tämän räkimisen kohdistumisen minuun henkilökohtaisesti.

Et tienaa urheilulla. Tämä juurikin kahdesta syystä; a. Lajitietämys ja arvostus Suomessa on vielä hyvin ahtaissa, hiertävissä kengissä b. Ihmiset eivät ymmärrä tämän olevan urheilua siinä missä jääkiekkokin on.

Käyt vähän salilla ja syöt muovirasioista. Joopa joo. Siitä minä en ainakaan itse tiedä yhtään mitään. Mutta siitä tiedän, millaista on kisoihin valmistautuminen oikeasti. Millaista on vetää vuoden ympäri treenit, uni, lepo, terveys ja ravinto ykkösenä. Ihan hemmetillistä omistautumista, pitkäjänteistä ja joskus varsin raivostuttavaakin. Muu elämä kärsii todellakin, jos tämä ei ole päämääräsi. Jos et voi elää, hengittää, tehdä ja toteuttaa lajia kuin urheilijan kuuluisi. Se todellakin kuluttaa silloin loppuun!

Eniten ei kuluta lajin vaatimukset, vaan lajin ymmärtämättömyys. Jos MM-kisoihin valmistautuvaa bikini fitness kisaajaa ei saa puhelimitse kiinni, syntyy raivo. Jos MM-kisoihin valmistautuvaa minkä tahansa muun lajin harrastajaa ei saa puhelimitse kiinni kisoihin valmistautuessa, on se täysin ymmärrettävää. Niin, aika vääristynyttä eikö?

Keholajit vievät kehon ja mielen äärirajoille. Se on suoranaista suorittamista, selviytymistä. Siinä ei välttämättä ykkösenä ole somepäivitykset ja puhelin. Mutta näin se ei vain saisi olla, koska mitä ihmeellistä on pukea bikinit päälle ja nousta lavalle hyvännäköisenä? minifitness_eeviteittinen_fitnessurheilu

Lajiymmärryksen kehittyessä myös urheilijoita pääsee kehittymään enemmän ja taso nousee. Haluan itse  tuoda lajiani ja omaa tekemistäni urheilijana esille. Jotta Suomi voisi lajissa yhä kovempaa maailmalla menestyä, vaatii se lajin kehittymistä ja ymmärrystä valtamedialtakin, eikä pelkästään Suomen Fitnessurheilu Ry:ltä.

En osaa itse vastata siihen mikä oma roolini tämän lajin parissa vielä on, mutta sen tiedän että laji vaatii arvostamaansa arvostusta ja aitoa urheilulajin ymmärrystä lisää. Keholajit ovat todella kovaa urheilua parhaalla mahdollisella tasolla.

Toivon että pystyn omalta osaltani viemään viestiä ja lajia eteenpäin sille paikalle mihin se kuuluukin – toivottavasti jonakin päivänä bikini fitness -urheilijana. Sm-kulta ja MM-kilpailut eivät kuitenkaan tähän meriittiin vielä Suomessa riitä.minifitness_adidas_sportlife

Kuvat – Eve