Kevätväsymys herättää sokerihimot
“Älä kuuntele jokaista mielihaluasi”. Se ei ole aina niin kovin helppoa, etenkään jos puhutaan herkuista. Olen nyt useasti tänä keväällä törmännyt siihen, kuinka iltapäivisin tekee mieli jotain pientä makeaa. Se tarkoittaa omalla kohdallani sitä, että valitsen hedelmän, raakasuklaata, tai raakakakkua. Ne ns. epäterveelliset herkut miellän viikonlopun juttuihin. Ei siksi, että pitäisi. Haluan viikonlopun olevan selkeästi erilainen – olenhan nyt pyhittänyt viimein (6 vuoden jälkeen) viikonloput vapaiksi työn osalta. Yrittäjyys kun sattuu olemaan ammatti, josta ei olla kovin helposti lomalla. Tämä erottelu toimii minulle nyt todella hyvin! En kutsu näitä rajoiksi, sillä koen niiden olevan valintoja terveyttä ja jaksamistani varten. Olisin rättipoikki väsynyt ja agressiivinen, jos söisin irtokarkkia aina, kun tekee mieli makeaa. Not for me. Huomaan olevani kuin pieni lapsi aina syntymäpäiväjuhlien jälkeen – kiukuttaa ja väsyttää ihan hirveästi.
Olen joskus asettanut itselleni paljonkin rajoja syömisen ja treenin suhteen. Nyt periaatteeni eivät nojaa siihen, että pitäisi vetää itseni kesäkuntoon – vaikka toki sekin varmasti alkaa kiinnostelemaan ensi kuun aikana, mutta kevyemmin otettuna. Nyt ajatus on lähinnä siinä, että erottaa kuunneltavat mielihalut ja kykenee ohittamaan ne, joita ei tarvitse juuri siinä hetkessä kuunnella.
“Jää sohvalle, äläkä lähde treenaamaan. Olet kovin väsynyt”. Tämä on toinen lause, joka tuntuu nostavan yllättävän kovaa päätään tänä keväänä. Tosin tiedän kyllä miksi. Olen vähentänyt treenaamistani huomattavasti, sillä muuten en jaksaisi tehdä töitäni, tai olla läsnä kotona. Joskus on tärkeää muistaa, että arjesta syntyy myös muuta fyysistä kuormaa, joka vie energiaa. Jos tätä lähtee tökkimään vielä runsaalla ja raskaalla fyysisellä rasituksella, ollaan kohta jojossa. Työssäkäyvä ihminen ei voi treenata kuin huippu-urheilija. Suosittelen päästämään irti lauseesta “olen todella laiska”. Tiedät kyllä oletko sitä oikeasti. Meidän tulee oikeasti ottaa huomioon elämän kaikki osa-alueet, eikä miettiä vain treeniä yksinään. Vaikka se antaakin jaksamista ja energiaa, se myös aina kuluttaa sitä. Olen monesti stressaavina aikajaksoina vaihtanut kovat treenit joogaan, avantouintiin ja satunnaisiin voimatreeneihin. Keho kertoo kyllä missä sen kanssa mennään, jos vain pysähtyy kuuntelemaan. Kynttilää ei tosissaan kannata polttaa molemmista päistä samaan aikaan.
“Nyt kun olen väsynyt ja stressaantunut, aion nauttia herkuista ja viinistä”. Nämä mielihalut ovat juuri sellaisia, joita ei välttämättä kannattaisi kuunnella kovasta huudosta huolimatta. Ne nimittäin kuormittavat todellisuudessa vain lisää, vaikka ajatus olisikin ihanan salliva. Viinikin jotenkin rentouttaisi! Se kuitenkin tekee olosta usein yhä huonomman ja pahimmillaan vaikuttaa myös unen laatuun negatiivisesti. Olen monesti huomannut, että kun tämä totaalinen väsymys iskee, kannattaa antaa kehon levätä ja palata asiaan hetken päästä. Usein olen näissä tilanteissa nukahtanut ja tästä koomasta herättyäni, en ole enää kaivannut energiaa sokerista. Stressi laskee itsessään vastustuskykyä, joka ei ainakaan parane alkoholin ja sokerin myötä.
Onko siellä muita, jotka tuntuvat kärsivän valon lisääntymisestä? Senhän pitäisi tuoda energiaa, eikä kuluttaa sitä? Oma sisäinen kelloni on ainakin aivan sekaisin. Tuntuu että olen aktiivisempi, mutta keho on toisinaan sitä mieltä, ettei jaksaisi mitään. Väsymys saattaa painaa päälle jo päivällä. Päiväunet eivät ole itselleni olleet ajankohtaisia koko talvena, mutta nyt kevään tullen huomaan kaipaavani niitä lähes päivittäin. Ehkä kevätväsymys ei olekaan mikään vitsi?
Tämän väsymykseni myötä olen kaavaillut toteuttavani jälleen perinteisen kevään detox-viikon. Viime vuonna se kantoi hedelmää nimittäin todella pitkälle! Myös ulkoilua on lisättävä ja päätinkin, että alan nyt lumien lähdettyä pyöräilemään, tai kävelemään töihin aina kun se on mahdollista. Muuten mennään kehon tuntemuksia sallien ja oikeita mielihaluja kuunnellen.
Mieti tätä; karkkipussista saa mielihyvää siihen hetkeen, mutta pitkällä aikavälillä tuo pelkästään väsymystä, eikä tue terveyttäsi millään lailla
Mieti tätä; Avantouinti ei välttämättä ole aina niin miellyttävää siinä hetkessä, mutta tuo pitkällä aikavälillä runsaasti terveyshyötyjä! (uni paranee tosin jo heti seuraavana yönä)
Mieti tätä; Treenaaminen ei tuo tuloksia heti ja saattaa tuntua toisinaan pahaltakin (erityisesti jos into on poissa). Pitkäjänteisesti tehtynä se kuitenkin tuo aina tuloksia! Se myös syttyy usein sen tekemisen kautta uudelleen
Mielihaluja tulee ja menee. Muista että sinä johdat myös näitä haluja. Voit päättää mitä kuuntelet ja mitä et! <3 Omaa oloa helpottaa huomattavasti tieto siitä, että kevätväsymys on todellisuutta ja tulee hellittämään. HUH. On myös toisinaan hyvä punnita; mikä tuo hyvää oloa ja terveyttä nyt, sekä myöhemmin? Mitä tapoja voisit muuttaa ilman, että luopuisit mistään?
Rentoa iltaa kaikille! Love, Eevi
Kuvat – Puurovisuals
Mietin myös yksi päivä, että voiko olla, että nyt painaa kevätväsymys, kun on huomattavasti väsyneempi. Näköjään se on totta ja painaa muitakin! Minkälainen on sinun detox viikkosi? 🙂
No joo siis mulla oli ihan sama juttu! Monella sama vaiva 🙂 Detox-viikon oon toteuttanut kahdella eri tavalla – toinen oli kevennetty viikko, jolloin join raakamehuja (vihreetä pääasiassa) ja keittoja/smoothieita, sekä karsin kaikki makeutusaineet, maidot, jauhot yms pois viikon ajaksi. Tämä oli selvästi kevyempi, kuin mehupaasto. Oma mehupaasto kestää kokonaisuudessaan viikon, mutta mehuja juodaan vain viikon keskeltä 3 päivää. Tämä toimii todella hyvin, mutta on raskaampi. En suosittele perus arjen keskelle tätä, koska tämä voi olla hyvin rankka (puhdistusreaktiot, väsymys, nälkä yms)
Blogistani löytyy näistä molemmista juttua ja ohjeita! <3 Tsemppiä kevääseen -Eevi
Moikka! Olisiko mahdollista saada postaukset päivittymään myös Bloglovin:iin? 🙂