arki Blogi hyvinvointi kehonhuolto Kuulumisia Matkailu Terveys treenaaminen

Saunoja ja kylmäaltaita – Montreal

eeviteittinen_blogi_montreal_matkailu

Kotona Suomessa käymme avannossa kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Vannon, että kävisin useammin jos lätäkkö löytyisi omalta pihalta, ilmaiseksi. Toisaalta, jos ajattelee tuon lystin kustantavan 5 euroa/kerta, ei se lopulta kova hinta ole omasta hyvinvoinnista. Vaikka kuinka stressaantuneena tai ärtyneenä tuonne menisi, lähtee sieltä aina rauhallisena. Mieli levänneenä ja keho rentoutuneena. Monet ovat verranneet sitä meditointiin, tai kylpyläloman jälkeiseen fiilikseen.

Kun lähdimme tänne Montrealiin, pohdin mitä me tekisimme avannon sijaan? Palautuminen olisi kuitenkin tärkeää ja mieli kävisi kovaa myllerrystä kaiken uuden keskellä. No sehän oli selvää, ettei täällä mitään avantoja porailla (hullut!). Toisaalta saunassa ei heitetä vettä kiukaalle, vaan tulikuumilla lauteilla tulisi vain yrittää sinnitellä iho kuivana (hullut!).  Spasta löytyi ratkaisumme, vaikka toki se hieman kalliimmaksi tuleekin. Siksi sinne mennään kerran viikossa, koko rahan edestä kolmeksi tunniksi.

Näissä paikoissa yksi tärkeimmistä säännöistä (heti uimapuvun jälkeen), on hiljaa oleminen. Varo vaan, jos sanot toiselle jotakin. Saat henkilökunnan samantien hyshäämään viereesi vihaisesti. Kiva ajatuksena, mutta aika ärsyttävä. Koita siinä sitten esittää pantomiimia toiselle. Minusta hiljainen puhuminen olisi parempi? Kuiskinta edes? Pliis.

Toinen hassu juttu liittyy tottakai saunaan. Siellä ei heitetä löylyä, vaikka osasta kiulu löytyykin. Ihmiset sekoavat kun heitämme vettä kiukaalle. Se alkaa aina naurattamaan, enkä voi sille mitään. Repeän viimeistään siinä vaiheessa, kun he juoksevat kumarassa alalauteelta ulos. Samalla kun me heiluttelemme käsiä katonrajassa. Heitän vielä armollisesti kaveri. Mikäli vettä ei heitä, muuttuu olo hetkessä todella tukalaksi. Siinä saa istua rutikuivana loppuun saakka. Se ei kuitenkaan taida saunan idea olla, jos en ihan väärin ole tätä kaikkea ymmärtänyt… Ulkomailla muuten taistellaan usein siitä, onko sauna suomalaisten, vai ruotsalaisten keksimä. Taas ollaan nokat vastakkain. Usein odotamme saunan tyhjentymistä ja alamme lapioimaan vettä kiukaalle. Eikä siihen päälle, vaan kivien alle. Kiuas on nimittäin kasattu ihan väärin. 

eeviteittinen_kanada_matkailu_ruoka
Aamiainen näyttää samalta myös täällä! Smoothie bowlit on parhaita

Sitten menemme “avantoon”, eli pieneen kylmäaltaaseen. Sellaiseen mihin mahtuu yksi ihminen kerrallaan. Siinä ei pääse polskimaan ja se tuntuu varsin oudolta. Ymmärrän rakastavani kylmässä uimista. Siitä tulee aivan eri fiilis! Isot merkit muistuttavat vain 20 sekunnin pulahtamisesta. 

Meille tämä kylmä-kuumahoito on arkista puuhaa talvisin. Täällä siihen on laadittu ihan ohjekirjat, jotka löytyvät seiniltä. Myös ajat on määritetty. Koska me poikkeamme paljon tästä protokollasta toiminnallamme, ihmiset tuijottavat meitä kuin hulluja. Täällä pulahdus on pituudeltaan keskimäärin 2-10 sekuntia, kun me lillumme helposti reiluja minuutteja. Saunassa muut kääntävät tiimalasin ylösalaisin ja menevät odottamaan pakollisen löylyajan loppumista. Eräskin mies vaikutti siltä, ettei hän nauttinut kokemuksesta sekuntiakaan. Puhalteli ja liikkui levottomana ja kunnes aika oli täynnä, hän syöksyi ulos pökertyneen näköisenä. Enkä ollut edes heittänyt löylyä, sillä halusin olla kohtelias. Me ihastelimme samaan aikaan ikkunasta loistavaa talvista kaupunkia. Mieletöntä.

Täällä näissä Spa hoitoloissa on hiljaisia huoneita, joihin porukka menee NUKKUMAAN? Tähänkö on tosiaan tultu? Viikonloppuisin hakeudutaan spahan, jossa ei saa varmasti puhua ja nukkuminenkin onnistuu. Kyllä meillä on asiat hyvin! Mökille mennään nukkumaan ja avantoon rentoutumaan. Voisinpa perustaa kylpyläkeskuksen ulkomaille, jossa saa puhua, hinnat olisivat kohtuulliset ja saunat höyryävät! Poraisin veteen reikiä ja porukalla olisi kivaa. Enkä unohtaisi takkatulta ja tee-tarjoilua.

Olemme testanneet paikallisen venesaunan, nimeltään Botta Botta. Aivan törkeän hieno kokonaisuus, joka koostuu neljästä eri kerroksesta ja erillisestä piha-alueesta altaineen. Tämä toimii myös kesäisin! Aivan fantastinen idea muuttaa vanha vene spa:ksi. Scandinavian Spa on toinen lähellä meitä sijaitseva paikka ja näistä molemmista löytyy hierontoja, kylmäaltaita, poreita, erilaisia saunoja ja niitä outoja unihuoneita. Olemme vierailleet molemmissa pahimpaan ruuhka-aikaan, mutta ensi kerralla menemme early bird-aikaan aaamusta, jolloin hinta on alhaisempi ja väkeä tottakai vähemmän. Sitten pääsee ehkä löylyttämään kunnolla?;)

eeviteittinen_matkailu_montreal_canada

 

Ps. Kuka voi ylipäätänsä jäädä oleilemaan (tai nukkumaan?!) näihin huoneisiin, sillä ainakin minulla tulee aina kiljuva nälkä saunomisesta ja kylmässä lillumisesta etten pysyisi aloillani…

Terkkuja täältä <3 -E